Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган натякна на Белгия и Европа за грешките им в сигурността

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини белгийските власти, че са прекалено меки към терористичните групировки и че трябва да си признаят допуснатите грешки в системата за сигурност, довели до атентатите в Брюксел тази седмица, съобщи Ройтерс.

Ердоган, който държа днес реч на гарата в град Соргун, директно определи европейските действия като некадърни и неефективни, след като не са отчели предупрежеднията на Турция, депортирала миналата година от Анкара обратно в Амстердам един от извършителите на сегашния взрив на брюкселското летище.

Става дума за Ибрахим Ел Бакрауи, който се самовзриви във вторник на летището. Миналото лято той бил в Турция, опитвайки се да премине в Сирия. Турските власти го хванали и го върнали в Амстердам, откъдето бил пристигнал, като предупредили белгийските и холандските власти, че той е с джихадистки наклонности. Те обаче не реагирали.

Турският президент, който на неотдавнащната среща на върха ЕС-Турция бе силно изнервен от протести на кюрдски организации, не пропусна днес да натякне на Европа и Белгия и за позицията по кюрдския проблем. Те (белгийците) позволяват на членове на сепаратистката терористична организация да разпъват палатки в непосредствена близост до Европейския съвет, позволяват снимки на терористи да бъдат разпространявани, да си веят флаговете там. И ето какво се случи само два дни по-късно, каза Ердоган.

Той продължи: Такива некадърни правителства... Ние задържахме този човек в Газиантеп, ние го депортирахме, изпратихме им го обратно. Тези господа не направиха необходимото и оставиха терориста на свобода.

Ердоган обобщи: Братя мои, тероризмът не е проблем на една-единствена страна, това е проблем на целия свят. Бог желае те да разберат това.

Холандското правителство реагира на обвиненията, като поясни, че полицията на страната не е арестувала депортираното лице на летището в Амстердам, защото Турция не е информирала по надлежния ред за причините да го изгони. Холандските власти представиха само бележка  от турското външно министерство с дата 14 юли 2015 г., в която се известява за депортирането, без да се посочват причините, обвиненията и подозренията.

На свой ред днес изявления по същата тема направи вътрешният министър на Белгия Жан Жамбон . На специална сесия на белгийския парламент той обвини днес полицията на страната в небрежност заради неизпълнението на задължението да проследи и задържи експулсирания от Турция Ибрахим Ел Бакрауи. В Белгия Бакрауи е имал 10-годишна присъда за въоръжен грабеж, но е бил помилван след излежаване на по-малко от половината от присъдата.

Анкара е информирала белгийски официални представители, че го е качила на 14 юли м.г. в самолета за Амстердам. Но в Амстердам не го арестували, защото холандската полиция още не била получила инструкция от белгийската да го направи.
Според Жамбон белгийският служител за полицейска координация в посолството на страната в Анкара информирал полицията в Белгия за случая едва 6 дни по-късно - на 20 юли. После служителят изискал от турските власти допълнителна информация и изпратил доклада си до Брюксел едва на 11 януари, тоест с 6 месеца закъснение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна