Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ч. Личфийлд: Логиката на популистките партии става все по-убедителна за хората заради атентатите

"Националният фронт" и "Алтернатива за Германия" набират популярност, но надали ще управляват

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Не смятам, че ИДИЛ е способна да повали европейските институции, нито, че може да подкопае европейското икономическо възстановяване, но със сигурност може да го забави и да влоши проблема с популизма в Европа.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Чарлз Личфийлд - политически  анализатор по въпросите на сигурността:

В много европейски държави виждаме десни партии, които се справят изключително добре. Следствие на това, което видяхме в Брюксел във вторник, и на предишните терористични атаки в Европа, е, че логиката на популистките партии става все по-убедителна за все повече хора.

И двете страни от референдума за оставането на Великобританя в ЕС се опитват да използват атентатите в Брюксел в кампаниите си, каза Личфийлд:

Привържениците на оставането на твърдят, че е по-добре да останеш в отбора и да работиш с партньорите срещу терористичната заплаха. Противниците на британското членство заявяват, че Европа се скъпи, когато трябва да плаща за сигурността, и че Обединеното кралство ще се справи по-добре, ако само се грижи за интересите си. Мисля, че никой от двата лагера няма да спечели много от случилото се в Брюксел.

Евентуални бъдещи атентати могат да се отразят върху поведението на избирателите във Франция и Германия през 2017, каза експертът:

Във Франция десните популисти, които имат по-рязък подход към миграцията и я свързват с тероризма, вече се справят много добре. Популярността им наближава 30% и ми е трудно да си представя, че ще се повиши още много през следващите 18 месеца. Независимо дали ще има още атаки във Франция, не мисля, че Националният фронт ще спечели президентските избори.

В Германия партията, която е вдясно от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел - „Алтернатива за Германия“, има потенциал за растеж. Мисля, че те могат да се превърнат в предизвикателство за ХДС и да получат повече депутатски места, но не мога да си ги представя като част от управлението.

Обществата разбират, че нивото на опасността е високо и властите се опитват да разбият максимален брой терористични клетки. Ако нападенията се превърнат в модел обаче, хората ще започнат да се питат дали властите са компетентни, коментира Личфийлд. Европейската политика по отношение на Сирия едва ли ще се промени съществено, смята той:

Европейските държави не искат Башар Асад да остане на власт. Първоначално имаше известно желание за сътрудничество със силите на Асад за премахване на ИДИЛ в сътрудничество с Русия, която подкрепя сирийския режим. Сега обаче тази идея е минало. Според европейците, руснаците не се държат по начин, който ще помогне особено за стабилизирането на Сирия. Такова е вчечатлението в повечето европейски столици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна