Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Първанов: Стандартните за ЕС мерки са достатъчни, за да се опази инфраструктурата ни от атентати

Снимка: Ясна Миндиликова


Няма основание да се притесняваме за евентуални атаки към българската енергийна или транспортна инфраструктура. Обяснението е просто – всеки, който планира някаква дейност, било то и терористична, иска да постигне максимален ефект с наличните ресурси.

Това каза за предаването „Събота 150“ проф. Христо Първанов. Ако нивото на сигурност в България е равно на това в Европа, терористите нямат причина да се насочат насам, категоричен е той:

В България, с изключение на атомната електроцентрала, няма обекти от транспортната и енергийната инфраструктура, пък и от всяка друга инфраструктура, които да са от общоевропейско определящо значение и важност. Ето защо, ако група терористи искат да постигнат определен резултат, те няма да се насочат към второстепенни обекти, каквито са нашите компоненти на инфраструктурата спрямо европейските мащаби и интереси. Така че, за да се опази нашата инфраструктура е достатъчно да се предприемат стандартните за ЕС мерки и нищо повече.

Позиционирането на хора, способни да извършат атентат, на ключови места в държавата също е трудно, както и снабдяването им с материали, изтъкна ученият:

Няма компактни групи от африканско население, каквито има в бившите колониални държави. Белгия не е много голяма в сравнение с България, но там има компактни групи. Тук нямаме арабин или африканец, който да работи във важен обект, нямаме арабин или африканец, който да работи във фирма, търгуваща с химикали, така че логистиката за подготовка на терористичен удар у нас ще е много по-трудна, отколкото в старите демокрации на Европа.

Посегателство срещу магистрален газопровод не е опасно, тъй като те не минават през гъсто населени места. Градските газопроводи пък са под доста по-ниско налягане.

Първанов е категоричен, че шансовете за залавяне на терорист преди акта са минимални и борбата с тях трябва да се върши на ниво „превенция“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна