Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дария Проданова: Целта на антикорупционния закон трябва да бъде изяснена

Снимка: архив

Трябва да бъде изяснена целта на готвения антикорупционен закон. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" заместник-председателят на Върховния касационен съд Дария Проданова. Тя коментира критиката, огласена в становището на съда, в което се казва, че проектозаконът може да доведе до неправомерен натиск, политически атаки и популизъм:

Точно това сме искали да обърне внимание вносителят на законопроекта. Да надгради и да се поучи от кухите процедури, които са действали досега и да създаде нещо действащо, нещо, което да доведе до резултат, защото в противен случай би се получило самоцелно събиране на данни и самата проверка  би могла да се превърна в санкция, без тя да стигне до съд, където в спорно производство би могло да се установи каква е истината.

На обвинението, че съдиите не искат да бъдат обект на бъдещия антикорупционен закон и затова са толкова критични към него, Дария Проданова заяви:

Ние и досега декларираме конфликт на интереси, подаваме декларация за конфликт на интереси. Нашето имущество подлежи на ежегодно обявяване в публичния регистър и досега ние попълваме декларациите, предвидени в сегашните закони. Дали адресат на тези декларации ще бъде нов орган или сега действащите структури, е доста спорно има ли значение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна