Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асад похвали сирийската армия за освобождаването на Палмира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сирия Башар Асад заяви по държавната телевизия, че освобождаването на античния град Палмира, който сирийските правителствени сили отвоюваха от Ислямска държава, е олицетворение на успехите на сирийската армия в борбата с тероризма. Той подчерта: Освобождението на историческия град Палмира днес е важно постижение и още един показател за успеха на прилаганата от сирийската армия и нейните съюзници стратегия във война срещу тероризма.

На свой ред представител на сирийското военно командване заяви в изявление по телевизията, че отвоюването на Палмира бележи и началото на края на "Ислямска държава". Беше подчертано също, че сирийските правителствени сили и техните съюзници са единствената сила, способна да победи тероризма в Сирия. Беше отбелязано, че с подкрепата на сирийски и руски военно-въздушни сили армията ще продължи кампанията си срещу "Ислямска държава", Фронт "Ан-Нусра" и други терористични групи.

Руският президент Владимир Путин поздрави по телефона сирийския си колега Башар Асад с освобождаването на Палмира. Асад високо оценил приноса на руските пилоти за успеха, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ТАСС съобщи, че руски самолети за едно денонощие се извършили 40 бойни излитания и са нанесли 117 удара по обекти на "Ислямска държава" в района около Палмира, унищожени са 80 терористи.

Сирийски сапьори приключват операцията по разчистване от мини по улиците на град Палмира. Оцелял е мраморният театър, но Триумфалната арка, служила като визитна картичка на града, не съществува. Изчезнали са повечето статуи и антични артефакти, се казва в съобщението на местна телевизия . Сирийски археолози и реставратори са сред първите, които ще се отправят към освободената Палмира, гласи информацията. Прието е правителствено решение за поетапно възстановяване на всички разрушени паметници, явяващи се национално достояние на сирийския народ.

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна