Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В четвъртък общопрактикуващите лекари от София се присъединяват към протеста на колегите си

Снимка: БГНЕС


Лекарите от София ще се включат в националния протест на общопрактикуващите медици от четвъртък. Това каза доцент Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари:

В София утре стартира, от 8 часа сутринта! Иначе сме обявили и пред Министерството на здравеопазването, че нашите протести продължават, както сме ги обявили по план! Ще видим какво ще произтече. Трябва да има нещо черно на бяло и, ако то удовлетворява нашите колеги, тогава може да се мисли, но това ще бъде решение на колегите. Протестите ни продължават, както сме казали!

След срещата на Сдружението с министъра на здравеопазването Петър Москов не беше постигната договореност за намаляване на бюрократичните задължения на личните лекари, допълни той.

След срещата от СОПЛ са удовлетворени само от това, че остават четирите прегледа на диспансерно наблюдаваните хипертоници, каза доц. Киров.  Не е било постигнато съгласие за повишаване на цената на лекарския труд, нито по намаляване на бюрократичните задължения на личните лекари:

За удовлетвореността на пациентите, това, което се обсъждаше, че в момента няма как да се промени тази наредба, но може ние да изработим специално за първичната помощ съответния нормално изглеждащ въпросник. Не пожелаха да отстъпят да няма още един лист хартия там от направленията за болници, както и продължават да настояват да се отразява в прегледа, че ние сме го уведомили колко стотинки или левчета струва лекарството.

Личните лекари продължават да не са убедени, че е необходимо пациентите им да влизат при тях, след като са се автентифицирали с пръстов идентификатор.

Предложените повече средства в доболничната помощ са предвидени само до ноември, сподели Киров. На практика все още има възможност лекарите да бъдат санкционирани, ако надхвърлят направленията, коментира доц. Любомир Киров:

Далеч не е всичко, което ние искаме. Ние искаме изцяло промяна в начина на мислене и на действие в системата.

Междувременно членовете на Сдружението се отправиха към заседанието на Лекарския съюз, но което трябва се обсъди ще се присъединят ли и други лекари към протестите на личните, а също и дали ще се иска оставка на министъра.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна