Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре битовите потребители ще могат да излязат на свободния пазар на ток

Снимка: архив

От утре, освен че някои цени на топлоенергията падат, битовите потребители ще могат, ако желаят, да излязат на свободния пазар на ток. Преди два дни Комисията за енергийно и водно регулиране издаде и инструкции за реда и начина, по който това да става.

Вече всички битови потребители могат да излязат на свободния пазар, но това не е задължително, наблегна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов:

С приемането на тази инструкция  и влизането на стандартизираните товарови профили от утре отпадат фактически всички препятствия пред българските потребители на електроенергия да сменят своя доставчик. Инструкцията съдържа ясни и кратки правила. Смяната на доставчик е безплатна услуга. След избиране на нов доставчик, потребителят може да го смени и него, може и да се върне на  регулирания пазар. При смяна на доставчика инструкцията е задължителна за спазване, но самата смяна на доставчика не е задължителен акт.

Иван Иванов съветва потребителите да бъдат изключително внимателни при преминаването от регулирания към свободния пазар:

Моят апел към българските потребители е да подходят наистина отговорно и да се информират добре, когато решат да сменят своя доставчик. Да се информират за търговците, които предлагат подобна услуга, за да направят добрия избор.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна