Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сан Себастиан – съвсем различната Испания

БНР Новини
Весела Петрова и Хавиер Валдивиелсо Одриосола в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

С какво ли приходящите не са оприличавали Сан Себастиан! Наричат го „малкият Париж“, „Париж на океана“, „рай на север от рая“... А през 2016 г., заедно с полския град Вроцлав, Сан Себастиан изпълнява ролята и на Европейска културна столица! Очевидно градът, разположен на 20 км от испанско-френската граница, но по крайбрежието на Атлантическия океан в Бискайския залив, внася „щипка“ френска атмосфера в този типичен по дух баски край. И все пак, Сан Себастиан не може да бъде съизмерван с нищо друго, освен със... себе си!
За местните жители той е „Сансе“, а още по-точно на баски „Доностия“. Идва от Domine Sebastiane (лат.), „Господарю Севастиан“, звателен падеж на Dominus Sebastianus, Доностия от първата част, Сан Себастиан – от втората. Ще направите друга грешка, ако мислите местните хора за сан-себастианци или нещо такова. Помежду си те се наричат доностиара (donostiarra). Курортът наистина е приказен, но не е като по Средиземноморието. Има океански вълни, отлични за сърф. Лятото не е горещо като пещ. Испанските хапки „тапас“ тук са „пинчос“. Заведенията са пълни не само с туристи, а и с местни хора. Познавачите твърдят, че за разлика от останалата част на страната, тук кризата не се усеща толкова. Стандартът е висок! През 2009 г. Сан Себастиан е обявен официално за град с най-високи цени на имотите в Испания. Още в миналото е предпочитано място за отдих от кралски особи и знатни персони. Като всяко селище на стратегическо място има бурна и превратна история: от времена на нищета и разруха, чужди нашествия до периоди, като belle époque. В местното казино посeтители са били Мата Хари, Лев Троцки, Морис Равел и още имена, красноречива илюстрация на епохата...
В Сан Себастиан са родени личности, като Баленсиага и Пако Рабан, наложили траен отпечатък върху световната мода, скулпторът Едуардо Чилида Хуантеги, чиято творба „Гребенът на вятъра“ и досега е любимо място за снимки на туристите в града. Какво още може да посетим, какви интересни прояви има в годината, през която Сан Себастиан е Европейска столица на културата?
И какво би било интересно за испанските туристи в България? Дали познават места, като Боженци и Етъра? – Разказва г-н Хавиер Валдивиелсо Одриосола, директор на Институт Сервантес, София. За превода съдейства Весела Петрова, също от Институт Сервантес.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна