Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Тренчев: Трябва ни изцяло нов закон за регулиране на фирмите с офшорно участие

Адв. Веска Волева: Офшорни фирми нямат място в българската икономика.

Антони Тренчев
Снимка: БГНЕС

Проблемът с офшорните зони нито е български, нито е посткомунистически. Той е проблем на целия свят и периодично се повдига.

През 2013 година пак имаше теч на информация, така че то е една цикличност и периодичност. Що се касае до проблемите в България - защо хората въобще ползват офшорни зони, най-общо - по две причини. Едната е за укриване на данъци, а другата е за укриване на капитали и собственост, тоест анонимизиране на това кой държи определени средства и ресурси. Тъй като в България, като цяло, данъците са доста ниски, хората в България, които ползват офшорни фирми, са по-скоро по втората причина.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев, вносител на проект за Законов регламент, предвиждащ ограничаване на офшорната собственост в дружествата до 10%.  Според него, предложенията са удачни и ще решат голяма част от типично българските проблеми, но:

На нас ни трябва изцяло нов закон за регулиране на фирмите с офшорно участие, тъй като проблемите са наистина доста комплексни. Един път – анонимността, втори път – укриване на данъци, а, както се показва от Панамалийкс – възможността за корупционни схеми.

Тренчев даде за пример Германия, където фирми от офшорни зони като Панама не могат да си отворят банкова сметка. Просто банките не го правят, изтъкна той и допълни, че ако нещо бъде закупено с пари от офшорно дружество, това дава основание за пълна данъчна проверка на платеца:

Проблемът с офшорките трябва да е едно международно усилие, на синхрон между целия ЕС, а бих казал и развития свят. Само така може да се реши този проблем. Линията, по която трябва да се върви, е, че ние трябва да направим невъзможно … да отнемем смисъла на това защо се правят офшорни зони.

Хората имат право да държат парите си където искат, но трябва да плащат данъци в страната, в която са ги изкарали, коментира политикът. Голяма част от терористичната дейност се финансира от офшорни зони, допълни той. Тероризмът ще стане невъзможен в момента, в който спрем финансирането му, коментира той.

Трудно ще установим по правов ред кой стои зад дадено дружество, заяви Тренчев в коментар на твърденията, че разкритията от Панама няма да доведат до наказания у нас. Политикът припомни, че информацията, оповестена след хакерска атака, не може да бъде легитимно доказателство в съда.

СнимкаЮристът адв. Веска Волева не се съгласи с Тренчев:

Резултатите от информацията вече са видими. Виждате какво става в Исландия! А ние сме се царе на това да обърнем нещата с хастара навън и този, който е на власт, който държи парите, да не можем нищо да му направим и, понеже би било трудно, да не правим, по принцип, нищо.

Отдавна трябваше да направим нещо по отношение на офшорните фирми, тъй като богатството на България изтече там.  Аз не мисля даже, че те се опитват да укриват данъци! Това е най-малкото. Мисля, че това са крадени пари.

Волева припомни как преди години Германия е приканила своите граждани със сметки в Лихтенщайн да си платят данъците без да чакат следователите и прокурорите и в резултат в хазната са влезли милиони. Според нея политиците у нас нямат изгода да вземат нужните мерки, тъй като много от тях имат и други интереси. Офшорните компании нямат място у нас, категорична е Волева:

Аз мисля, че офшорни фирми нямат място в българската икономика. Толкова сме уязвими и толкова креативни в това отношение, че можем всяко правило да го извъртим на 180 градуса и, съответно, офшорките пак да играят основна роля. Вземете за пример „Булгартабак“! И до ден днешен не знаем чия е!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени