Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев удостои посмъртно с ордени Ваньо Танов и Григор Кумитски

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно с ордени генерал-майор Ваньо Танов и кинооператора Григор Кумитски.

Кумитски, който загина след като спаси момиче от удавяне, получава орден "За храброст" - първа степен за проявена храброст, героизъм и саможертва при спасяването на човешки живот. За него президентът каза:

Григор Кумитски ще остане в обществената памет като един от младите, но утвърдени български кинооператори, заснел някои от най-популярните филми и сериали в съвременното ни кино. Той загина трагично, след като самоотвержено спаси от удавяне 16-годишно момиче. Именно в такива мигове се тестват мъжеството, храбростта и безстрашието. 

Генерал Ваньо Танов, който почина внезапно на 29 февруари, беше отличен с орден "За гражданска заслуга" - първа степен за големите му заслуги и принос за сигурността и обществения ред и за укрепване на митническата администрация на България:

Генерал-майор Ваньо Танов ще бъде запомнен като доказан професионалист, служещ в интерес на българските граждани и българската държава. През всички години на своята служба генерал Танов неизменно отстояваше принципите на честност, почтеност и справедливост, каза президентът Росен Плевнелиев, който удостои посмъртно с държавни отличия Ваньо Танов и Григор Кумитски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени