Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Божилова: Двама членове на СЕМ са с изтекъл мандат от близо 2 години


СЕМ, по смисъла на европейското законодателство, трябва да защитава обществения интерес и да бъде независим специализиран орган.

Това каза за предаването “Нещо повече“ по "Хоризонт" медийният експерт и университетски преподавател Светлана Божилова

За съжаление, през 1998 г., когато се приемаше нашия Закон, ние не се съобразихме с всички препоръки на Съвета на Европа и на ЕС, независимо че бяхме асоциирани членове, да се избират членовете на Съвета от парламента с квалифицирано мнозинство. Непрекъснато се спекулираше, че само Контситуцията може да се променя с квалифицирано мнозинство, но всички юристи казват, че няма проблем регулаторите да бъдат избирани така.

НС се е дискредитирало тотално в невъзможността си да избере членове на СЕМ. Депутатите са взривили общественото пространство и с идеята за сливане на БНТ и БНР и създаване на нов закон, смята Божилова:

Двама членове имат изтекъл мандат от близо 2 години и парламентът не намира сили и енергия да направи такъв избор, а пък тръгва да прави толкова сложни промени в законодателството.

От една година президентът с указ е назначил Бетина Жотева, но тя не встъпва в длъжност, защото в Закона е записано, че едновременно с нейния избор трябва да встъпят в длъжност и членовете на СЕМ от другата квота.

Жалбата на Радослав Янкулов срещу обявяването на конкурс за нов генерален директор на БНР вероятно няма да бъде удоволетворена от Върховния съд, прогнозира Божилова и даде пример с подобен прецедент при избора на директор на БНТ от 2010г.

Този начин на правене на дебат около избора всъщност е една формална дреха, която по никакъв начин не подпомага адекватното и компетентно избиране на генерален директор. Няма и тежест. Критериите са от времето още на Националния съвет за радио и телевизия. Законът така е написан, че  "СЕМ избира и освобождава генералните директори". Аз дори го казах и на дебата - те могат да го назначат, но да носят отговорност. Големият проблем е, че въз основа на 10 страници концепция се променят, след избора, структури, управление, длъжностни характеристики, професионални изисквания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени