Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Фискалният резерв на страната е стабилен

НС поиска отчет от Горанов за какво ще бъдат похарчени 2,5 млрд. лева

| обновено на 08.04.16 в 14:50
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов ще трябва да информира парламентарната комисия по бюджет и финанси как държавата ще похарчи над 2 и половина милиарда лева за капиталови разходи. Това реши единодушно Народното събрание. Горанов участва в поисканите от БСП дебати за финансовата политика на правителството.

Корнелия Нинова от БСП посочи, че има драстично разминаване между това, което правителството и министър-председателят говорят, и оценките, които даде Европейската комисия, а от друга - това, което кабинетът представя в България за жизненото равнище на хората и развитието на икономиката. Опозицията настоява за повече средства за социални дейности:

Искаме излишъка, който сте събрали от два милиарда и половина, да го инвестирате в доходи, в икономика. 

Фискалният резерв на страната е стабилен, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Той призова да не се внушава манипулативна информация за нивата на дълга и се обърна към депутатите от БСП:

Не помагате за подобряване на качеството на политическия дебат с подобен тип внушения, с подобен тип дебат. Първо си оправете вашата партийна каса, после дръжте отговорност за държавната.

Вицепремиерът Томислав Дончев видя противоречие в тезите на БСП:

Чувам една ярка теза, че трябва да се увеличават публичните разходи. В същото време обаче представител на същата парламентарна група се оплаква, че публичните инвестиции потискали частните. Кое от двете е вярно?

И вицепремиерът Дончев, и финансовият министър Горанов отрекоха твърденията, че България ще връща на Европейската комисия голяма сума заради нарушения по Програмата за развитие на селските райони. Програмата е приключила успешно в края на миналата година, средствата са възстановени в по-голямата си част, останали са 4 - 5 милиона евро за възстановяване, обясни Дончев, който отговаря за еврофондовете.

Премиерът Бойко Борисов не вижда нищо скандално в проверката, която прокуратурата и ДАНС провеждат във фонд "Земеделие" заради съмнителни договори по Програмата за развитие на селските район. Той също обясни, че голяма част от парите по тази програма вече са платени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна