Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Право на отговор:

Григор Лилов: Същността на скандала с AlixPartners може да се представи с документи и факти

Властите и Асен Йорданов от „Биволь” опровергават грандиозния скандал, твърди журналистът

КТБ
Снимка: БГНЕС

Разследващият журналист Григор Лилов поиска право на отговор заради твърдения в предаването "СЪботаж", излъчено на 12 март, чрез писмо до генералния директор на БНР.  Писмото гласи:

На 12 март от 13:45 часа значима част от предаването „СЪботаж” с водещ Руен Леонидов беше посветена на мен като журналист и на мое журналистическо разследване за английската фирма, създала секретния засега доклад за Корпоративна банка.
В разговора беше включен и мой опонент – журналистът Асен Йорданов от сайта „Биволь”. В нарушение на всякакви етични и професионални норми и кодекси в журналистиката аз самият нито съм бил канен някога във връзка с доклада и фирмата нито в Националното радио, нито в съответното предаване да изложа моята позиция.
Според чл. 18 с петте му алинеи от Закона за радиото и телевизията имам право на отговор.
Имам право, понеже изрично се опровергава журналистическо разследване, чийто автор съм именно аз и в тази връзка се атакува моята почтеност, професионализъм коректност и достоверност като известен автор на такива разследвания.
Обръщам внимание и на факта, че са нарушени обществени интереси.

А сега да видим сензационно-скандалните истински факти и документи за английската фирма AlixPartners Services UK LLP, представена като филиал – дъщерна на голямата американска компания „Alix Partners”. Онази, именитата, дето по поръчка на българската държава изготви, както ни информираха официално, все още секретния засега доклад за фалиралата Корпоративна банка.
Факти и документи около ментето – създадено за доклада като дубликат на истинската световна компания намериха място в мое журналистическо разследване в профила ми в социалната мрежа Grigor Lilov в четирите досега публикувани негови части.
Какви са тези факти и документи?

Става дума за официалната документация на официалния Английски търговски регистър, фирмена документация, регистрации, отчети, заявления и др. на самата фирма и сродни с нея компании, документацията на английските пощи и др. учреждения в Обединеното кралство. Ползвани са данни от документацията на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ, както и съответния му английски аналог. Редица от тези документи са достъпни публично за всеки и напълно и безусловно потвърждават правотата на направените от мен разкрития.
И преди конкретните бележки – само два факта относно две лица, разкрити в това мое разследване.
Държавните институции декларираха, че водещ експерт по доклада е Miss Diane Frances Hughes. Световната авторитетка се оказа човек единствено с бакалавърска степен – по изкуствата във висшето си образование. И със специалност – модерна история! Правилно чухте – не са финанси, счетоводство, мениджмънт, банково и корпоративно дело, икономика и т.н. , а история. Тя дори не е и правист.
Тази световна експертка, посочена ни тук, у нас като капацитет в лондонското Сити, всъщност се оказа собственик и дирижира малка семейна фирма в Манчестър, въртяща метли. Да, именно и метли – става дума за почисване на офиси и домове.
Ръководителят на екипа Robin Stuart Knight наистина се оказа експерт. Но според професионалната му биография тази експретност не е в банковото дело, не е дори във финансите. Той е бил продавач на цигари, храни, чипс и др. подобни бързооборотни стоки.

А иначе същността на този грандиозен скандал, който властите и Асен Йорданов от „Биволь” опровергават може да се представи накратко чрез други документи и факти от разследването ми в следното резюме:

1. Вместо на английския филиал на голямата световно авторитетна и отдавна съществуваща компания докладът е възложен на прясно създадено – на 12 януари 2015 г. и вероятно само за тази цел дружество, което се появява на бял свят три месца преди офертата  на родните власти и няма и половин година преди сключването на самия Договор с него за разследване на ефрата КТБ.
2. Този Договор е неговата единствена дейност.
3. След сключването на напълно секретния Договор (който държавните органи, включително Фонда за гарантиране на влоговете и Министерството на финансите) категорично отказват да разсекретят, буквално в следващите няколко дни по предложение на българските власти са сключени маса анекси (промени) към Договора. С тези анекси се променят параметрите на заданието, което и без това си е непълноценно и не предвижда истинско разследване и дирене по света на изчезналите пари, променя се драстично цената по договора, превъзлагат се дейности на др. лица, ограничава се мащабът и дълбочината на разследването и т.н., и т.н.
4. Тази световно неизвестна фирма дори няма свой собствен сайт, не е представила дори форма за контакт. Вярно, че има посочен пощенски адрес за нуждите на регистрацията ѝ, но на този адрес не съществува неин офис според английските пощи, справочници и т.н.
5. Тази фирма в официалния английски търговски регистър е регистрирана и присъства с № OC397453 Истинската ALIXPARTNERS UK LLP e с различен, друг номер
OC360308
6. На сайта на голямата и авторитетна компания по никакъв, какъвто и да е начин не присъства, не фигурира, не е обявена имитацията – ментето на нейния авторитет, с което България сключи договор.
7. В търговския регистър на Англия и Уелс това менте не е посочено като дъщерно поделение на голямата истинска компания нито към датата на сключване на договора за разследване на КТБ с него, нито по-късно.
8. Според изнесените от мен документи, първоначално фирмата е била наименувана като дубликат на истинската компания и дори е носила наименованието „АlixPartners UK 2 LLP”. Но буквално месец след регистрацията й се наложило да си смени името на АlixPartners Services UK LLP”., т.е. да се откъсне пънтата връв, която може да навреди на имиджа на голямата компания. Взети са и други мерки - изпълнителния директор на голямата компания и неин гл. юристконсулт м-р Колинс напуска този дубикат по същото това време. Нещо повече – най-накрая той си подава (или е принуден от Борда) и оставката от високия му сладък и щедро заплатен пост в самата световна компания. Подава я в дните на сключването на Договора между България и ментето „Аликс“, което саморъчно е регистрирал в качеството му не на директор, а на гражданина на Великобритания Колинс.
9. 21 от участниците в това „менте” на оригинала са физически лица – т.е. в качеството си на граждани, а не представители на фирми или каквито и да са компании, камо ли пък световно известна. Според избраната специфична юридическа форма LLP те не носят нинаква отговорност нито за действията на другите, нито за действия или бездействия на цялата фирма, в която участват и която е изготвила Доклада за КТБ.
10. Един от другите участници – фирма, се оказа притежание на самото менте. Нещо като прехвърляне на едни пари от левия джоб в десния и обратното.
11. Един от участниците е с регистрационен номер в регистъра 04560445, който парадоксално е същият какъвто е номерът на регистрацията на друга компания „Аликс”. Не бързайте с мениенто си, че английският прегистър е продажен и корумпиран. В тази история има всичко – от най-сложни адвокатско-юридически врътки и номера през финансови и фирмени главоблъсканици до ... острови. Острови, на които се регистрират офшорни компании – дето не им се знае кои лица в действителност ги владеят и дали не са от самата България.

Разбира, има и др. сензацинни и скандални факти и документи, но в един отговор няма просто време за тях.

Това е моята позиция като разследващ журналист – носител на авторетни награди, автор на сензационни документални трилъри, които могат да се открият в библиотеката на Американския конгрес, на големи световни аналитични и полотологични центрове и институти, в толкова авторитетните университети на Бръшляновата лига и т.н.

Този случай е повод и за тревога!
Радослав Миленков е председател на Фонда за гарантиране нав логовете в банките, целият Фонд застана зад това потулване на истината.
На мястото на вложителите с техните пари в трезорите бих се запитал на фона на тази наистина скандална история какви са истинските гаранции, които получавам в лицето на съответните институции и техните ръководства, че спестяванията наистина са гарантирани и няма да си изгубя при поредна банкова афера.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна