Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осман Октай: Подкрепата на Турция за ДОСТ ще създаде доста проблеми за ДПС

Не трябваше да се стига до учредяването на тази партия, смята политологът Калоян Методиев

Учредяване на партия ДОСТ
Снимка: БТА

Учредяването на ДОСТ трябва да се наблюдава и анализира внимателно заради официалната подкрепа, която властта в Турция заявява. Това каза в предаването "12+3" бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай:

Официална Анкара е обърнала гръб на модела "Доган" и ДПС и сега ярко и настъпателно, с цялата държавна мощ застава зад новосъздадената политическа формация.

Изказването на представителя на Партията на националистическото движение в Турция по време на учредяването на ДОСТ, че "където и да се говори турски език, това място е част от нашата родина", според Октай не е скандално:Осман Октай


И българските власти би трябвало да кажат "където живеят българи, там е и нашата родина", то има друг държавнически смисъл. Не е толкова провокативен смисъл за инвазия, аз не го приемам по този начин. Но това са политически послания към турците в България.

Тази ярка подкрепа за новосъздадената формация ще създаде доста проблеми в бъдеще за Доган и ДПС, каза още Осман Октай:

Крайно време е чрез тези две политически формации (ДОСТ и ДПС – бел.ред.) да се елиминира въобще в България да има етнорелигиозен и политико-олигархичен модел, подкрепян от външни сили или задкулисни сили вътре в България.

Учредяването на новата партия коментира и политологът Калоян Методиев. Според него това е факт, който не бива да се пренебрегва. Нещо повече, според него изобщо не е трябвало да се стига дотук:

На вчерашното мероприятие имаше сигнали за пантюркизъм, изказвания за сепаратизъм, имаше и неоосманистки изявления – ред неща, които будят притеснения и могат да са проблем за България.

Калоян МетодиевЗа разлика от Осман Октай Калоян Методиев вижда сериозен повод за притеснение в репликата "където и да се говори турски език, това място е част от нашата родина":

Това, ако трябва да се тълкува, е претенция. При подходящи условия, а не е невъзможно да има такива, предвид тежката ситуация с бежански потоци, с режима в Турция, гражданската война, която се води там между кюрдите и официалните власти, това, което се случва в Западна Европа, неслучайно ние в момента създаваме един повод. Тази партия може да се превърне в един повод, в инструмент за дестабилизация вътре в страната. Не трябва да даваме такива възможности.

Като държава, не трябва да позволяваме да бъдем вкарани в чужди сценарии, категоричен е Методиев.

Интервютата на Снежана Иванова с Осман Октай с Калоян Методиев можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна