Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджанският манов мед ще кандидатства за лого на ЕС

Странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход – за това ще се борят пчелари от региона. Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти – защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че са с по-специални качества, а съответно и по-скъпи.

Общо е и правилото, че защитата не е свързана с правата на отделна фирма, а от нея могат да се ползват производители, обединени в сдружение и спазващи определени условия. Подобна защита имат например българското розово масло и филе "Елена".

Председателят на пчеларско сдружение "Странджански манов мед"  Манол Тодоров обясни пред "Хоризонт", че мановият мед от този регион е екологично чист, защото се произвежда в регион, в който не се използват химикали, а освен това съдържа минерали в големи количества. Смята се за основно противоанемично средство и е много полезен за профилактика на заболявания на черния дроб, както и при заболявания на дихателните пътища.

Производителите на манов мед от Странджа искат да предотвратят практиките истинският манов мед да се смесва с друг мед и да се продава за манов. Качествата на мановия мед се дължат и на присъствието на уникални видове листни въшки в местните екосистеми. Този мед се отличава с висока електропроводимост, посочи още Манол Тодоров.

За мотивите странджанският манов мед да се присъедини към групата отбрани продукти, носители на лого на ЕС, можете да научите повече от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна