Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обжалват заповед за изключване на ученичка във Вълкосел заради забрадка

В Благоевградския административен съд стартира делото срещу заповедта на директора на средното общообразователно училище във Вълкосел, с която деветокласничката Емине Шаматарева е изключена от гимназията заради носене на забрадка като религиозна повеля.  

Правилникът на гимназията, в която учат около 320 деца, повечето от които с мюсюлманско вероизповедание, категорично забранява носенето на шапки, забрадки, накити и предмети, които имат религиозен смисъл или провокират агресия и краен национализъм. Още през ноември миналата година директорът на училището Митко Джуков е издал предупредителна заповед за преместването на Емине, ако не се съобрази с правилата и продължи да  посещава училището със забрадка, покриваща напълно косите и ушите ѝ. 

След категоричния  отказ на ученичката да свали забрадката в училище и пълната подкрепа, която получила от родителите си за това решение, в началото на март директорът издаде заповед за преместването на Емине в средното  духовно училище в Момчилград, където демонстрацията на религиозна принадлежност е разрешена.

С аргумента, че това е дискриминационно отношение към момичето, ограничаващо свободата и правата ѝ, бащата на Емине – Ресим Шаматарев, който работи като експерт в Главното мюфтийство, заведе дело в съда, с което оспорва заповедта за изключване и преместване в друго училище на дъщеря му.

От Инспектората по образование са категорични, че с поведението си 16-годишното момиче нарушава освен правилника на училището във Вълкосел и чл. 5 от Закона за народната просвета, който уточнява, че образованието в България е светско и то изключва налагането на учениците на религиозни и идеологически доктрини, както демонстрация на религиозна принадлежност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна