Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ биха подкрепили предложенията на ПФ за промени в Изборния кодекс

А. Цонева: Референдумът трябва да се проведе с президентските избори

Снимка: БГНЕС

Във връзка с промените в Изборния кодекс Патриотичният фронт предвижда да останат стимулите, като предлаганата от тях томбола, както и санкциите за негласувалите, но не във вид на парична глоба или отнемане на социални помощи, а заличаване на лицето от избирателния списък, като обаче му се дава възможност за следващите избори да се регистрира отново чрез подаване на заявления до общинската администрация, каза в "Преди всички" Христиан Митев – депутат от Патриотичния фронт. Митев уточни, че по този начин ще се постигне обновяване на избирателните списъци.
 

Гласуването е граждански дълг и гражданско задължение на всеки български избирател. 

Административният елемент има ролята на активна регистрация по отношение на гласоподавателя. Бихме подкрепили едно такова предложение, каза народният представител от ГЕРБ и председател на правната комисия – Данаил Кирилов. По отношение на това обаче, дали томболата  би могла да бъде приемлив начин, за да се изпълни този граждански дълг на българския избирател, Кирилов каза, че не я приема като бонус, но все пак е някаква възможност. Той коментира:

Аз не приемам томболата като непременен бонус, тъй като тя не е относима към всеки избирател. Да, това е една възможност. В нея има известна атрактивност по отношение на избирателите, но не може чрез томболата да направим кой-знае колко активно привличане на избирателите.

Идеята на Реформаторския блок да има данъчни облекчения е по-екзотична от томболата, каза Кирилов и допълни:

Това би срещнало сериозен отпор и от фиска на държавата.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публична среда припомни, че през 2005 година, когато се провежда томбола за гласоподавателите, избирателната активност е с 10% по-ниска спрямо предните избори.

Според Цонева референдумът трябва да се проведе с президентските избори:

Ако следваме всички правила и стандарти, би следвало референдумът да бъде проведен с президентските избори. Ако той доведе и изисква промяна в изборното законодателство, това са последващи решения на парламента. Това е към момента действащата рамка.

Христиан Митев и Данаил Кирилов коментираха още как и дали, ако бъде въведено задължителното гласуване, ще се отрази на българите в чужбина, които по обективни причини не биха могли да изпълнят своя граждански дълг.

В звуковите файлове можете да чуете интервютата на Таня Величкова с Христиан Митев, Данаил Кирилов и Антоанета Цонева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна