Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България пее“ – Национална инициатива на Българския хоров съюз

Снимка: „България пее”
От 15 до 17 април на територията на цялата страна ще се проведе националната инициатива „България пее”, с която ще бъде отбелязано началото на честванията, посветени на 90-годишнината от създаването на Българския хоров съюз. „Нека красивите български гласове се съединят над цялата ни родина в мощен хор и нека България пее!“ – е мотото на инициативата.
Кампанията е на Българския хоров съюз с цел популяризиране на хоровото пеене. Организира се за първи път. В рамките на три дни ще бъдат изнесени концерти в 22 града от цялата страна и 145 състава. Инициативата има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това достъпно и въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България, да обедини хоровете от страната в името на обща идея за възраждане на хоровото дело, създадено преди близо век. Събитието се осъществява с помощта и подкрепата на много партньори и съмишленици. За българското хорово изкуство и неговото възраждане като национално богатство ни разказват Галина Луканова – диригент на хор „Света Параскева“ към Националната художествена академия и председател на БХС, и Яна Делирадева – изпълнителен секретар  на БХС.

Това е инициатива на българския хоров съюз – „България пее“ и тя се роди в навечерието на деветдесетгодишнината на организацията, – разказва Галина Луканова. – Искахме да покажем, че хоровото дело в България е живо и интересно. То се е променило през годините и много хора се занимават стова, въпреки, че е извън фокуса на общественото внимание в момента. Това е една много жива музика. Има много и свежи състави, и съвременни изпълнения, и това ще се опитаме да покажем сега. Изключително сме щастливи, че срещаме огромен отклик. Над 150 състава са заявили участие. Инициативата се организира от нас, но и от самите хорове, от общините по места, които оказаха подкрепа, от самите хористи. Най- хубавото е, че ще се получи един истински празник. Посланието на нашата кампания е „Заедно“. Да бъдем заедно. Да покажем, че сме силни заедно и можем да направим повече неща. Надяваме се по този начин да покажем, че традицията е жива и продължава. 90 годишната историята на хоровото дело в България е интересна. Първите хорове са създадени още преди Освобождението. 1926-а вече е назряло желанието за организация, която да обединява хората. Събирали са се да пеят хора, с много сериозна гражданска позиция. По този начин са заявявали своето присъствие, възрожденското усещане, че са интелигенцията, която ще поведе страната към нещо ново. Осъзнало се е, че културата е визитната ни картичка по света. Имаме прекрасни състави с изключителни успехи и точно те, години наред са били посланиците на културата на България. Хоровете ни са печелили първи места на най- престижните конкурси по света и това е изкуство, на което се е отдавало заслужена почит. И затова сме щастливи, защото сме заедно, и толкова много хорове ни доказват това, а общините ни предоставят залите безвъзмездно. Инициативата се провежда както са преценили организаторите по места. Ще има концерти на открито, общински зали, читалищни, градски, галерии. В София ни подадоха ръка Съюзът на композиторите, Дом на културата „Средец“, Софийският университет ни даде аулата, Националната художествена академия, читалище „Алеко Константинов“.

В Пловдив търсихме зали за голям контингент публика, защото само хористите са 300 и ние очакваме, че публиката ще бъде няколко пъти по толкова
продължава Яна Делирадева.  Държавна опера Пловдив ни отстъпи салона си за два концерта в един ден – абсолютно безвъзмездно, за което благодарим на директора г-жа Нина Найденова. Старинен Пловдив ни предостави „малката Базилика“ – красиво и акустично пространство, използвано за камерни състави. Всеки от колегите потърси максимално добър вариант за позициониране на хоровете си, за да ги представи в най- добрата им светлина. Имаше идея концерт да бъде направен в пещерата на Мадара.

Това е първо издание и не очаквахме толкова активно участие. „България пее“ стана мащабно събитие, и заради многообразните хорови формации:църковни, народни, училищни, камерни, смесени, детски. Всички се постараха да направят една пъстра картина – завършва с огромна любов към възрожденското им дело и кауза Галина Луканова. А България от днес пее!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна