Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици плевенчани наблюдаваха на летище Долна Митрополия сложен пилотаж

Снимка: БГНЕС

Стотици плевенчани  наблюдаваха на летище Долна Митрополия сложен пилотаж, изпълнен от военни летци със самолети  L-39ZA и Пилатус РС-9М. 
На тържествена церемония, първите шестима, преминали новата  интензивна летателна подготовка получиха знаци "Военен пилот-първи  клас". 
Програмата за интензивна летателна подготовка стартира преди две години. Наложи я спешната необходимост от пълна трансформация на стария модел на подготовка на летателния състав. Капитан Владимир Петров от днес е военен пилот, Първи клас.
В рамките на година и половина летци като нас и след нас ще изпълняват подготовки, които от много години са били подавани на обучаемите. Това е ставало по бойните части, на бойните самолети с по-голям разход на ресурси, на материални средства.
За година и половина военните летци са изпълнили 150-160 часа нальот, което е добро постижение. 
Невероятно и за нашите стандарти, просто сме конкуренция на авиационните сили, така да го кажа, в световен мащаб
Сред зрителите бяха и ветераните военни летци. 87-годишният Дочо Харалампиев е летял 40 години , автор е на 24 книги за историята на авиацията, сподели притеснението си.
Имахме 700 души курсанти. Сега на две години учат 7 души, две са жени. Ще дойде време, когато ще търсиме да ни учат да летим, въпреки че българите са едни от създателите на авиационната наука.
Дочо Харалампиев хареса полета на младия капитан Петров, който изпълни въздушен бой между единични самолети и след това атака по земна цел. Доста атрактивно за зрителите

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна