Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструкцията на водопровода за минерална вода на Девин ще струва близо 2,5 млн. лв.

Снимка: Архив

Проектът на Община Девин за рехабилитация и реконструкция на водопровода за минерална вода се очаква да бъде реализиран това лято.
С решение на Министерския съвет на Община Девин ще бъдат представени близо 2 милиона и 500 хиляди лева за довършване на проектната документация. 

Балнеологията в Девин не можеше да съществува нормално заради стари тръби на повече от 60 години, които непрекъснато създават проблеми и водата изтича в река Широколъшка. Водата, която стига до Девин е 5-6 пъти по-студена от извора, а хотелиерите бяха принудени да я подгряват. Заместник–кметът Владимир Солаков заяви:

Това за нас е най-важният проект, който ще доведе до много бързо развитие на целия регион по темата с балнеологията и СПА туризма.

След официалното постановление на Министерски съвет Община Девин веднага обяви процедура за избор на изпълнител. Очакванията са в рамките на това лято проектът да бъде изпълнен, допълни заместник-кметът на Девин:

Проектът представлява цялостна подмяна на тръбите от извора до град Девин – 11,5 километра. В проекта сме заложили предварително изолирани тръби с минимални топлозагуби. Целта е тази вода да дойде гореща в Девин, за да може да осъществи реално лечебния си ефект. В момента подготвяме друг проект, който чрез топлообменник да ползваме тази вода и за отопление на сградата на болницата в Девин, от което ще намалим разходите за отопление на болницата в няколко пъти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна