Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творци и артисти излизат на протест за опазване на българската култура

Снимка: БГНЕС

От 17 часа днес в различни градове в страната ще се проведе протест с искане за опазване и развитие на българската култура. Организатори са Гражданска инициатива “Българска култура”, обединяваща творци от всички изкуства в страната.  В София протестът ще се проведе пред Министерския съвет.

Днешният протест е следствие от протеста пред Народния театър, каза в предаването „Нещо повече“ композиторът и журналист Вида Пиронкова:

Ние имаме желание да съхраним и развием културата, образованието, изкуството и традициите и считам, че днес ще бъдем подкрепени от обществеността.

Вида Пиронкова посочи и конкретните искания на творците:

Незабавно изпълнение и въвеждане на практика на Закона за хазарта, който изисква императивно 10%  от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура“, което да бъде в синхрон със Закона за държавния бюджет. Второ – искаме незабавни промени в Закона за меценатството, договорени в резултат на експертна дискусия и целящи той да излезе от пожелателния си тон и да започне да действа. Трето – искаме незабавно изпълнение на исканията на сценичните изкуства за отмяна на Постановление на Министерския съвет, което заплашва осем културни института, финансово задушаване и оправомощяващ всеки един министър на културата еднолично да преобразува културни институти.

Очаквам към протеста да се присъединят всички, които са съпричастни към драмите в културните дейности, допълни режисьорът Петринел Гочев:

Ние искаме да заявим своя глас, да бъдем чути и да предизвикаме движение, което да усъвършенства порядките в движението на тези дейности.

Ако не бъдат чути исканията им, творците планират протест на 24-ти май.

Подробностите чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна