Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прозренията на ексцентричния Дейвид Лашапел - в български документален филм

Кадър от цикъла на Дейвид Лашапел, посветен на края на света

Кино прочит на житейската и творческа философия на легендарния американски фотограф Дейвид Лашапел ще могат да видят зрителите на Първия балкански фестивал за документални филми, посветени на изкуствата. Автори на лентата са Георги Тошев, Румен Василев и Явор Веселинов. Музиката е на Емилиян Гацов - Елби. Прожекцията ще бъде от 21 ч. тази вечер в кино „Одеон“.

Фотографът-пророк, който промени поп културата с интуицията си, работи в сферата на модната, рекламната и художествената фотография и е разпознаваем с уникалния си ексцентричен почерк, изобилстващ от елементи на сюрреализъм. Той е любим фотограф на редица поп звезди, сред които Дейвид Бауи, Майкъл Джексън, Мадона и Еминем. Оценките за Дейвид Лашапел варират от „кичозен сюрреализъм“ или „провокативна гротеска“.

Автор: Дейвид ЛашапелГеорги Тошев среща Лашапел на негова изложба на цветя-репродукции на холандски майстори, вплетени в съвременната поп култура. Есенцията на филма е завоят на Лашател към изкуството, времената, в които работата на Лашател започва да се определя като изкуство, разказаха Явор Веселинов и Емилиян Гацов от екипа на продукцията. Те описаха Лашател като изключително земен човек и посочиха, че дори зад сцените на брутално насилие в неговото творчество се крият големи теми, а не цветни, ефектни, кичозни сами по себе си неща.

Дейвид Лашател прави редица пророчески фотосесии, сред които тези на заводски инсталации и пейзажи на опустошени от урагани региони преди ураганът Катрина да порази големи територии. Работя за модни списания, но искам да говоря за нещата, за които не спирам да мисля – например климатичните промени, споделя фотографът в трейлъра на филма.

Една от темите на филма е тъкмо разделението между "високо" и "ниско" изкуство и дали ще разпознаем високото изкуство, ако го видим в поп списание, каза още Емилиан Гацов. В музиката към филма има много бийт-ове, клубен елемент, но се опитах да вкарам и философия, сподели той.

Саундтракът извежда художествеността на филма на много по-високо ниво, отбеляза Явор Веселинов. Той допълни, че днес Лашапел се опитва да изобрази все по-глобални теми и страхове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна