Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторатът към МЗ е проверявал Фонда за лечение на деца още през лятото на 2015 година

| обновено на 21.04.16 в 15:36



Става дума за лечението на българските деца със средства, които се отпускат от държавата. Фондът за лечение на деца в чужбина е обществен, второстепенен разпоредител на бюджетни кредити. Всяка година сумата варира, но е средно около 10 млн. лв. и се похарчва до стотинка. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" журналистът Гергана Хрисчева – член на Обществения съвет към Фонда. През 2015 г. институцията е изразходвала малко над 13 млн. лв. за лечение на деца.

7 000 159 лв. са похарчени за лечение в чужбина, а  5 000 000 – за лечение в България. Лечение в чужбина миналата година са получили 414 деца, а в България – 976. Постъпилите заявления във Фонда миналата година са били 1575. Одобрени са 1300, а неодобрени – 150 деца. Фондът е провел 31 заседания, а по правилник е трябвало да се събира веднъж месечно. Фондът е поел 18 трансплантации на деца в чужбина миналата година. 5 жалби са постъпили миналата година от родители.

Павел Александров е предавал регулярно отчети до миналата година. Хрисчева припомни, че пресинформацията към медиите за дейността на Фонда е спряла през лятото на 2015 г., когато Обществения съвет е попитал МЗ защо спира превода на голяма част от сума над 1 000 000 лева. Ведомството е отговорило, че Инспекторатът към министерството  проверява Фонда за злоупотреби, сред които и такива с формуляр S-2. Формулярът се издава само от шефа на НЗОК и министъра на здравеопазването, но въпреки това членовете на Фонда за лечение на деца са разписали над 300. 

Весела Настева – представител на Обществения съвет на Фонда, заяви, че не може да коментира ставащото във Фонда, защото все още получава информация единствено от медиите. Протоколите от всяко заседание са били предоставяни на Обществения съвет на следващото заседание, уточни тя и обясни:

Формуляр S-2 се използва в рамките на Европейския съюз, в държавите, с които България има сключен такъв договор. Той се използва не за ускоряване на лечението, а за да не се плаща пълната такса при лечение на децата. Ако една манипулация, така да се каже, струва 40 000, с този формуляр може да струва 400 лева. В пъти се намалява цената, а не че се ускорява лечението на децата.

Не съм запозната кой плаща, когато е разписан S-2 формуляр. Но това е все пак икономия за държавата, пак подчертавам, в пъти.

Хрисчева обаче обясни, че когато Фондът разписва формуляра, за да не плати цялата сума, останалата част от лечението се поема от НЗОК.

Моята справка сочи, че по закон Националната здравноосигурителна каса отпуска този формуляр S-2 и го заплаща, само че в случаите, когато детето не кандидатства пред Фонда за лечение на деца.

Красимира Стефанова – организатор на протест в подкрепа на бебе, на което е отказана химиотерапия у нас, призова Фондът незабавно да се консултира с лекуващите лекари, когато в болница бъде прието дете в тежко състояние и да комуникира с лечебните заведения в чужбина, които могат да поемат такива тежки казуси, с минимално забавяне.

Интервютата на Петър Волгин с Гергана Хрисчева, Весела Настева, Красимира Стефанова и репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна