Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Това, което се случва с район "Чужбина", достигна дъното на политическия морал

| обновено на 22.04.16 в 10:58
Снимка: личен архив

Българите зад граница ще призоват омбудсмана Мая Манолова да сезира Конституционния съд за ограничаване на правата на гражданите. Това съобщи в предаването "Преди всички" Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция в коментар на отказа на депутатите да обособят избирателен район "Чужбина" при гласуването на промените в Изборния кодекс в пленарна зала.

Българските депутати показаха възможно най-скандалното, най-обидното поведение относно избирателните права на българските граждани. Посланието, което отправят към нас е: "Вие не сте част от българската нация", каза Стефан Манов. По думите му, това, което сега се прави с изборното законодателство, никога не се е случвало, дори по времето на Искра Фидосова:

Това, което се случва с район "Чужбина", достигна дъното на политическия морал, даже започваме да копаем и ще намерим нефт. Не сме на дъното дори, а потъваме все по-навътре.

Между правната комисия, която прие с мнозинство създаването на район "Чужбина", и пленарната зала, където под строй депутатите обърнаха вота си, сме свидетели на една Путинова демокрация, на един институционален тероризъм, на парламентарен преврат.

Скандалът с вота на ПГ на ГЕРБ е огромен. Само преди две години, когато се приемаше Кодекса "Манолова" същите депутати, които тогава бяха в опозиция, гласуваха "за". Тогава гласуваха "за" и двама депутати от БСП, като нарушиха партийната дисциплина, припомни Стефан Манов.

Задължителното гласуване според него е само върхът на айсберга, защото същинският удар по демокрацията и гражданските права е в разпоредбата за заличаване от изборните книжа при негласуване. Манов алармира, че дори не става дума за какъв тип избори е разпоредбата, защото има разминаване между броя на гласуващите на евроизбори и на вътрешните такива:

Ако проведем утре евроизбори, на другия ден ще заличим един милион български граждани от избирателните списъци. Ето с такива мерки се подготвя бъдещето на демократичните институции на България.

Падението на политическата класа е толкова голямо, че те вече не гледат дали ще спечелят следващите избори, те гледат как да се разпредели финансовият и друг ресурс, докато са на трапезата.

Опасявам се, че следващата стъпка може да е забрана за гласуване извън страната, заяви още Манов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна