Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой печели от игра като "Прахосница" или как управляваме личните си финанси

Снимка: БГНЕС

Игра с названието "Прахосница" е хит сред децата в ранна училищна възраст. Видеоклипове в "YouTube" разкриват правилата и кой печели от играта. Играта е набрала изключителна популярност предимно сред момичетата. Идеята е да се похарчат максимално много виртуални пари, всичките средства, получени като стартов капитал или по време на играта. Побеждава онзи, който успее пръв да похарчи всичките си пари, останалият с пари губи играта.

Три са важните стъпки за добро управление на личните финанси – да не харчим повече, отколкото получаваме, да имаме резервен фонд за спешни ситуации и да предприемем постепенното изчистване на натрупани задължения. Това обясни пред „Хоризонт“ Росица Вартоник, управител на сайт за финансова грамотност. По думите й едва десетина процента от българите си водят писмен бюджет, а ако нямаме авариен фонд „Бели пари за черни дни“, провокирани от спешни ситуации можем да прибегнем до безсмислени и скъпи заеми.

Според Росица Вартоник, финансовата грамотност е пряко свързана с благосъстоянието. Тя цитира проучване, което очертава  доста дефицити в тази област. Поведението на потребителите не се променя с един сайт, но той маркира важните области, за които да се замислим.

Има много образователни инициативи, насочени към деца и ученици, но големи части от населението са тотално неглижирани, смята Вартоник. Сайтът предлага индивидуални тестове за финансова грамотност и генерира резултат за поведение, не само за знания, защото по думите на Росица Вартоник, успехите в индивидуалните финансови дела се дължат 20 на сто на знания и 80 процента на разумно поведение. Към въпросите в тестовете има приложени информационно-образователни статии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна