Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Задължителното гласуване е лост за отнемането на правото на глас на колкото може повече българи

Снимка: sbj-bg.eu

България се превръща в псевдодържава, овладяна от надзаконови лобита. Този коментар направи в предаването "Хоризонт до обед" Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд. Тя определи лишаването на сънародниците ни в чужбина от самостоятелен избирателен район "Чужбина" като опит за разделяне на двете Българии:

Чувствам се непримирима и бясна. Не съм единствената, която остава с впечатлението, че целият Изборен кодекс е херкулесово усилие на окопалото се статукво да пререже достъпа на българите в чужбина до каквато и да е политическа волеизява... Това е опит за разделянето на двете Българии.

Демокрацията не може да бъде задължителна, тя е ценностен съюз между граждани, често хората не се възползват от изборното си право по причини, които никой няма право да нарича невалидни, обобщи Спирова, визирайки задължителното гласуване. По думите й то е лост за отнемането на правото на глас на колкото може повече българи, защото политическата класа се опитва да си осигури контролирани условия. Това е лост за премахването на колкото може повече хора от изборните списъци, което е особено валидно за българите в чужбина, чиито условия на гласуване не са толкова удобни, поясни Мария Спирова:

Живеем в една шизофрения - Конституцията казва едно, а законите са напълно разведени с духа и буквата на тази Конституция. Парламентът е ужасен от факта, че е избираем. Това е много по-сериозен проблем от това дали на мен държавата ще ми плати влак донякъде, за да гласувам.

Интервюто на Ирина Недева с Мария Спирова можете да чуете ат  звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени