Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова спечели първа награда на конкурса "Карл Нилсен" 2016

| обновено на 07.05.16 в 18:57
Лия Петрова
Снимка: личен архив
25-годишната българка достигна до финала на престижното състезание за цигулари в Дания след тежък подбор измежду 24-ма кандидати от целия свят. На 19 април шестима полуфиналисти имаха за задача да интерпретират по един от концертите за цигулка на Моцарт. Сред тях бяха определени и тримата финалисти: Лия Петрова от България, Джи Юн Ли от Южна Корея и Люк Хсю от САЩ. Те се представиха пред журито, ръководено от най-известния датски цигулар Николай Снайдер, в две поредни вечери: в четвъртък свириха романтичен концерт по избор, а в петък - Концерт за цигулка и оркестър опус 33 от Карл Нилсен. Партньор на младите цигулари беше Симфоничният оркестър на Одензе.


На церемонията по награждаването, след като съобщи, че трета награда е присъдена на Люк Хсю, Николай Снайдер заяви, че журито не е успяло да определи коя от двете млади дами да бъде победител, защото този конкурс има две победителки и така Лия Петрова и Джи Юн Ли бяха обявени единодушно за носителки на първа награда. Джи Юн Ли получи още специалните награди на Симфоничния оркестър на Одензе и на специалното детско жури.

Наградата: Двете победителки ще получат по 11 000 евро, запис на компактдиск за Orchid Records и поне пет солистични ангажимента с елитни европейски оркестри.

Международният конкурс на името на известния датски композитор Карл Нилсен се провежда през година в родното му градче Одензе. През 2014 г. състезанието е било за флейта, а след още две години сили ще мерят флейтисти и кларинетисти. 

Лия Петрова е една от големите надежди на българската цигулкова школа. Родена през 1990 г. в музиканско семейство, тя е възпитаничка на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и лауреат на престижни конкурси като "Тибор Варга" в Швейцария и "Луи Шпор" във Ваймар. Носител е на Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. От 2010 година Лия е студентка на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме във Висшето училище "Кралица Елизабет" в Брюксел. По-късно се обучава и в музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин. През пролетта на 2011 година е поканена за участие в цикъл концерти "Марта Аргерич и приятели" в Атина, където свири камерна музика заедно с легендарната пианистка, с Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

Лия Петрова е носител на наградата "Млад музикант на годината 2007" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт".

Чуйте в звуковия файл интервю с младата цигуларка, излъчено в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна