Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салех Муслим: Участниците в Женевските преговори защитават само своите интереси

Според представителя на сирийските кюрди, Анкара работи срещу демократизацията на Сирия

Салех Муслим
Снимка: Николай Кръстев

Силите, които участват в преговорите в Женева защитават само своите интереси и виждания и правят всичко възможно да не допускат кюрдите на масата на преговорите, за да могат да се договорят както те искат. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ представителят на сирийските кюрди Салех Муслим.  Няма да приемем решенията от тези срещи и разговори, за  нас те няма да имат сила. Няма да сме длъжни да ги изпълняваме и да ги прилагаме, подчерта Муслим.   

Запитан дали създаденият неотдавна федерален регион Рожава в Северна Сирия задава модел и посока на бъдещото развитие на страната, Салех Муслим уточни, че именно федералното развитие е пътят:

Ако Сирия не се федерализира, страната ще остане в ръцете на диктатурата и нещата ще бъдат както преди. В Сирия искаме да изградим такава федерална система, която ще бъде по мярка на страна ни.  
   
Сирийските кюрди нямат намерение да разделят страната и да отнемат от някого територии или да присъединяват към някого територии, просто искаме повече демокрация за нас.

В отговор на въпрос как гледа на ролята на Анкара в решаването на сирийският въпрос, Муслим посочи:
   
Турция не иска в Сирия да има демокрация,защото ако това стане, тогава тя ще загуби интересите си в страната ни.За това те правят всичко възможно да пречат на сирийските кюрди.

От друга страна на границата в Турция, в югоизточната част на страната, където живеят местните кюрди, мога без преувеличение да заявя, че водят политика на геноцид. В същото време те се страхуват, че ако сирийските кюрди имат права на федерално самоуправление, то тогава и турските кюрди ще имат основания да искат същите права.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна