Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дирайет Ташдемир: Турските кюрди не желаят да разделят страната

Дирайет Ташдемир
Снимка: Николай Кръстев

Турското правителство се опитва да унищожи кюрдското население в страната. Нашата формация винаги е била „за“ намирането на мирно решение, искаме да работим за политическо решение на кюрдския въпрос в Турция. Целта ни не е да делим Турция, но отговорът на правителството в Анкара е насилие и жестокост. Тази позиция огласи в предаването "Събота 150" Дирайет Ташдемир, депутат от прокюрдската Демократическа партия на народите в Турция.   

Запитана каква е визията на прокюрдската партия за разплитането на кюрдския възел в Турция, Ташдемир посочи, че те работят за демократизацията на Турция  и създаването на автономен район в  населения с кюрди регион в югоизточната част на страната: 

Това означава сами те да могат да се самоуправляват в своите райони в Турция. Кюрдите искат да могат да използват спокойно своите  права, включително езика и признаване на тяхната култура и самобитност. 

В Сирия, в кюрдският регион Рожава бе обявено създаването на федерален район. При решаването на въпроса не само за кюрдите, но и за цяла Сирия трябва да бъде въведена тази система на управление, защото по пътя на федерализацията народите в Сирия могат да минимизират проблемите в страната и да ги решават по демократичен път, заяви още Дирайет Ташдемир.

В коментар на изказванията на все повече интелектуалци, президентът на страната Реджеп Ердоган се превръща в проблем за нейната демокрация, тя отбеляза:

Президентът Ердоган се стреми към създаването на авторитарен режим, т.е. един лидер,едно решение, един закон. С всеки изминал ден Ердоган върви към реализирането на своята цел - изграждането на система, подчинена на един човек и една личност, която ще управлява по авторитарен начин цяла Турция.   

Това е проблем за турския народ и за живеещите в Турция. Фактът, че могат да те арестуват заради публикуването на позиция в „Туитър“ или „Фейсбук“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна