Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Т. Кантарджиев: Ако бъде премахнат Имунизационният календар, ще се появят опасни заболявания

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Европейската имунизационна седмица е част от Световната имунизационна седмица и се организира от Световната здравна организация, с подкрепата на Европейския център за превенция, контрол на заболяванията и УНИЦЕФ.

Тази седмица се отбелязва от 2005-а година в европейския регион като основната цел е повишаване на информираността на населението за важността на ваксините и имунизациите, като тази година акцентът е все по-малко деца да остават неваксинирани, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той каза, че в ЕС всяка година се раждат около 1 милион и 700 хиляди деца, но около половин милион от тях не получават необходимите ваксини.

Трябва да преодолеем някои негативни отношения към ваксините. Ваксините са едни от най-полезните лекарства, една от причините сега човечеството да е 7 милиарда. Ако нямаше ваксините, човечеството може би щеше да е наполовина, коментира проф. Кантарджиев.

Според него, ако в Западна Европа от имунизиране на децата със задължителните ваксини се отказват предимно хора с нисък образователен и социален статус, то в България тенденцията е осезаема сред по-образованата част от населението:

Майки, които са с образование и ползват интернет, просто се настройват негативно. Ако сред тези настроения не прозира някакъв икономически интерес на заинтересовани групи, наричайки себе си организации, които искат да се внесе хаос в имунизационната политика, за да може държавата да инвестира именно в тях да обяснява колко са полезни ваксините, нямаше да съм толкова емоционално ангажиран.

Ваксините са за здравето на децата, а не да разболяваме когото и да било, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев.

Според него, ако Имунизационният календар у нас бъде отменен, ще се появят опасни заболявания, защото страната ни е кръстопът на мигрантски потоци.

Цялото интервю с проф. Тодор Кантарджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна