Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Минимум квартет“ и Лилия Илиева с концерт в Първо студио на БНР

Снимка: архив

Популярните в джаз средите Лилия Илиева и „Минимум квартет” направиха вълнуващ предпразничен концерт в студио 1 на БНР с подкрепата на Музикална къща БНР, продуценти на събитието. Джаз композиции от първите десетилетия на 20-ти век като Day In Day Out, I Love You, All Of You, You Won't Forget Me, In Walked Bud, бяха интерпретирани с новите аранжименти на състава, вдъхновени от творчеството на джаз вокалисти като Ела Фицджералд, Кармен МакРей, Шърли Хорн и инструменталисти като Джон Колтрейн, Майлс Дейвис и Уейн Шортър.

Джазът е съществуване отвъд границите на мисълта и това го доказват Лилия Илиева – вокал, заедно с квартет „Минимум“ в състав: Димитър Льолев – саксофон, Александър Логозаров – китара, Борислав Петров – барабани и Борис Таслев – бас. Дипломанти на американската джаз програма в Грьонинген, Холандия, всички те се завръщат в България, за да предложат придобитите си музикални знания, опит и естетика на българската публика. Ще чуем популярни стандарти в изпълнение на петимата „минималисти“:

Облик на музикалното единство на групата е вокалистката Лилия Илиева, чийто глас и песенна интерпретация са доказателство, че един артист би могъл да усвои езика на джаз музиката, независимо от своя произход и култура, стига да вложи достатъчно любов, желание и упорит труд. “Минимум” се създава през 2013г. в София, с идеята музиканти, споделящи сходно музикално образование, естетика и ценностна система, да свирят и творят заедно. Досега, освен редовните си изяви на софийската клубна сцена, Лилия Илиева и „Минимум квартет“ са участвали на джаз фестивалите във Велико Търново, Стара Загора, Бургас. Ето какво споделят китаристът Александър Логозаров и Лили за работата си:

С този концерт искаме да завършим сезона, преди лятото. Плановете ни са да подменим изцяло репертоара за следващата есен. Искаме да се запазим като банда. Имаме нетипичен подход, но изградихме нещо много ценно, свирейки заедно - едно ниво на сработване и усещане, което е много трудно постижимо в групи, които са направени за само за някое участие или фестивал. И всеки от нас оставя своя почерк в музиката. Всеки от нас прави аранжименти, които са доста смели и нетипични. Искахме да запазим настроението и хармонията. Търсим баланс и свирене, което се базира на взаимодействие. Много малко фиксиран материал и повече комуникация. Лили умее да се позиционира в музиката във всеки един момент. Зад нея ние свирим доста сложни неща и тя не се „подхлъзва“ по никакъв начин. Успява да се лее над това, което правим. Това е нашият звук – казва китаристът на ансамбъла, а Лили добавя: Нашият проект за мен е нещо много скъпо, най-вече заради музикантите, които участват в него. И за мен е привилегия да съм част от този „минимум“ състав, във всичките му форми. В случая – квинтет. Тези музиканти са невероятни професионалисти. Процесът на работа протича по много креативен начин, но ние сме екип в истинския смисъл на думата.

За нас това е дългоочакваното обединение. Събрахме се хора с еднаква естетика и идея за крайна цел – как трябва да звучим. Имаме своите „проби – грешки“, но след всеки концерт сме щастливи – добавя басистът Борис Таслев, а най-лаконичен е Димитър Льолев: Винаги е интересно. И за мен това са най-искрените музиканти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна