Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо пет области в страната са засегнати от нодуларен дерматит

Снимка: БГНЕС

31 са вече огнищата на заразен нодуларен дерматит в Южна България. От вчера болестта е открита и в Кюстендилска област, с което засегнатите области в страната стават пет.

Първата доза от ваксините срещу заразата вече е разпределена по области и има готовност поставянето на 150 хиляди ваксини да започне още днес. По изискване на Европейската комисия, се въвеждат извънредни мерки за месото и млякото от животните в заразените области.

В предаването ни "Преди всички", д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните обясни, че млякото, добито в заразени обекти, ще се унищожава, а на месото ще бъде поставяна специална здравна маркировка:

За да може да се избегне евентуално пренасяне на вируса с това месо. Просто обозначения, които са чисто ветеринарни. Практически месото е абсолютно годно за човешка консумация, така че няма опасност за консуматора.

Заради разпространението на заразната болест нодуларен дерматит се налагат някои ограничения вече и за животните в Северна България, освен в Южна България.

Животните трябва да се движат в областта, в която се отглеждат, или до съседна област. Ако вече се налага по-дълго придвижване в по-далечни области, вече всеки конкретен случай ще бъде решаван индивидуално. Съществената разлика е, че животните от Северна България могат да се движат все пак и за доотглеждане, докато тези в Южна България едрите преживни животни могат да се придвижват единствено до кланица, не и за доотглеждане в обект. Ветеринарни медицински свидетелства за едри преживни животни в цялата страна трябва да се издават от официален ветеринарен лекар, каза той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени