Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BBC Radio 3 излъчи световната премиера на творба от Добринка Табакова

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Младата композиторка  Добринка Табакова, която гради своята кариера във Великобритания, се включи в честванията по повод 400 г. от смъртта на Уилям Шекспир, чиято кулминация беше в края на април. На 21 април  беше световната премиера на нейната кантата „Безсмъртният Шекспир“  по текстове на гениалния поет. Концертът се състоя в родния град на Шекспир Стратфорд на Ейвън, в църквата „Света Троица“, в която той е погребан.

Изпълнението бе поверено на хор и камерен оркестър от града - Orchestra of the Swan, с който Добринка Табакова си сътрудничи вече 12 години. Дирижира Дейвид Къртис.

Три дни по-късно, на 24 април запис на мащабната 9-частна творба беше излъчен по британското радио BBC Radio 3, предхождан от кратко интервю с авторката.

Добринка Табакова е родена в Пловдив. С композиция започва да се занимава през 1991 г., когато семейството ѝ се мести във Великобритания. Завършва Royal Academy of Music Junior Department в Лондон и Guildhall School of Music & Drama със специалности пиано, композиция и дирижиране. Защитава  докторантура по композиция в King's College.

Първият авторски албум на Добринка Табакова „Струнни пътеки” (String Paths), издаден през 2013 г., получи номинация за награда „Грами“ в категорията „Най-добър албум с класическа музика”.

Произведенията на Добринка Табакова са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др. Творбите ѝ влизат в репертоара на изтъкнати изпълнители като Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадаглич и др. Получава множество престижни поръчки, между които от Кралското филхармонично дружество за Музикалното биенале във Великобритания през 2014.

През 2012 г. нейната композиция „Възхвала“ е изпълнена в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Eлизабет II.

Чуйте в звуковия файл интервю с Добринка Табакова и откъс от кантатата ѝ "Безсмъртният Шекспир", излъчени в предаването "На бис - българските музиканти" по "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна