Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Г. Ганчев: Американският пазар действително е много обещаващ за българския бизнес

Светослав Малинов: Европейците имаме нужда от ТТИП

Марияна Христова: NAFTA доведе до безработица и увеличаване на миграцията в Мексико

Поверителните документи не казват абсолютно нищо ново на тези, които следим преговорния процес по ТТИП. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ евродепутатът Светослав Малинов, след като в понеделник природозащитната организация "Грийнпийс" оповести  документи, от които става ясно, че американското правителство е оказвало натиск на ЕС да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

Редно да се спомене, след като се спомена "Грийнпийс", мнението на главния преговарящ от страна на ЕС и включително на комисарската Сесилия Малстрьом, които казаха: "Буря в чаша вода". Никой не може да разбере, откъде избликнаха толкова емоции, след като става дума за споразумение от няколко хиляди страници, което между другото не е готово! Става дума за позиции, които обхващат няколко хиляди страници за какво ли не. И изведнъж изтича нищожна част от тях и се правят изводи за всичко останало. Аз мога да ви кажа, че някъде в тези хиляди страници можете да откриете и българска позиция, свързана, примерно, с отпадане на визите.

От едната страна стои „Грийнпийс“, а от другата – европейски политици с опит, които водят преговорите, които уверяват, че интересите на европейците са защитени и няма да има снижаване на стандарти, обобщи Малинов:

Когато споразумението бъде сключено, то ще бъде публикувано в пълния му обем и ще минат месец,и преди да мине на гласуване в Европарламента. След което ще бъде пратено за ратификация в националните парламенти. Убеден съм, че ще бъде обявено за такъв тип споразумение, което ще изисква това гласуване в отделните парламенти.

Никой не може да ме убеди, че в момента имаме нужда от обсъждане на преговорните позиции. Това е безсмислие и може да доведе до отказ на самите американци повече да преговарят с ЕС, тъй като Европа в момента изглежда не разбира, че ние, европейците, имаме нужда от това споразумение.

Преговори по търговски споразумения не могат да се водят открито, изтъкна Малинов и определи искането като „абсурдно“. Преди няколко месеца САЩ са сключили транстихоокеанско споразумение от типа на ТТИП със страни като Канада и Австралия, които никой не може да упрекне, че имат по-ниски критерии за защита на гражданите си от Европа, допълни той.

Гражданският активист Марияна Христова коментира, че е притеснена от разкритията, защото споразумението е само търговско:

Това е един договор, който е почти равен по стойност на включването на някоя държава в ЕС и означава консолидиране на законодателство, преотстъпване на права, означава една отворена врата, в момента, в който говорим за една сравнително слаба икономика, каквато е Европа,

ТТИП ще блокира възможността ЕС да прилага инструменти за излизане от кризата – митническите дворове, валутните курсови разлики и защитата на местните производства чрез ограничителни регулаторни мерки. Тя припомни, че сключването на споразумението NAFTA е донесло негативи за Мексико:

NAFTA, което е Канада-Мексико-САЩ, какво е довел в Мексико? Довело е до бум от безработица, до изтичане на мозъци, довело е до увеличаване на емиграцията, до всички тези тежки последици, от които ние се опасяваме.

Законодателството на ЕС и САЩ е технологически невъзможно, защото логиката за формирането им и начинът, по който се движат, е различна, обобщи тя.

Икономистът професор Ганчо Ганчев припомни, че официално прокламираната идея, е че това споразумение ще е в полза за дребния и средния бизнес. Според него ще има ползи и за българския бизнес.

Американският пазар действително е много обещаващ за българския бизнес, особено в някои сегменти, включително хранително-вкусова промишленост, машиностроене, електроника, телекомуникационни услуги и така нататък. Същевременно трябва да бъдат защитени интересите на потребителите, на други сегменти, където европейската икономика е уязвима, така че преговорите ще бъдат сложни. Аз лично считам, че тази политика - да не се изнася информация, не е правилна, коментира проф. Ганчев.

Интервютата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна