Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Необходима е по-широка дискусия по предлаганите промени в КСО

ДПС подкрепя част от промените

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

Промените в Кодекса за социалното осигуряване трябва да се обсъждат задължително от по-широк кръг представители на българското общество, каза в "Преди всички" д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика към НС:

Тук участват, освен осигурените лица със своите средства, участват и работодателите. В този смисъл социалните партньори няма как да бъдат изолирани при подготовката на един такъв проект. От друга страна, Министерството на труда и социалната политика е изолирано по някакъв начин от този проект, и не на последно място, т.нар. "оценки" на активите на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване трябваше да бъдат финализирани до месец август, но по различни причини това не се случи. Сега се очаква това да се случи към края на годината.

ДПС подкрепя част от промените, предложени от финансовия министър Владислав Горанов в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), стана ясно от думите на Адемов:

Има достатъчно положителни неща в този проект, като усъвършенстване на изискванията към членовете на управителните и контролни органи. Има и нови изисквания към системите за управление на самите пенсионноосигурителни дружества, има нови изисквания и към банките – попечители, които съхраняват финансовия ресурс, отговарят и за инвестиционната политика, има и нови възможности за инвестиции, които да бъдат достатъчно сериозно гарантирани, и за увеличаване на доходността. При положение че осигуреното лице, по една или друга причина, има инвалидност над 89,99%, има възможност да ползва целия финансов ресурс еднократно наведнъж, а не както досега – 50%. Това са важни, допълнителни неща, които няма как да бъдат отхвърлени.

Цялото интервю на Таня Милушева с д-р Хасан Адемов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени