Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на СОС за цената на билета ще бъде обжалвано в съда

Внасянето на жалби не спира изпълнението на наредбата

Снимка: БГНЕС

Областният управител на София Веселин Пенев поясни, че искането за отмяна на поскъпването на билета за градски транспорт в столицата е от група граждани, а не от общинските съветници на БСП. Пенев отхвърли искането, защото, според него, вече няма как поскъпването да бъде оспорено, въпреки че общинската администрация е трябвало да даде повече аргументи на гражданите:

Аз и моят екип не намерихме основание по отношение на законосъобразността да направим това. Искането не е формирано на конкретни правни анализи, които са въпрос на тълкуване, естествено. Истинската причина за подобен вид предприемане на действия за повишаване на цената на публична услуга са прерогатив на едно по-задълбочено публично обсъждане, на една по-дълга и по-цялостна разяснителна кампания. Може би тук колегите от Столичния общински съвет подцениха до голяма степен въпроса и имаше възможност това да бъде направено по-задълбочено.

Заместник-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова от БСП коментира в предаването "Преди всички", че решението ще бъде обжалвано:

Остава единствената законова възможност, оспорване на решението за повишаване цената на единичното билетче пред Административния съд в София-град.

Милка Христова обясни, че не приема аргументите на областния управител на София и обясни дали обжалването може да спре повишаването на цената на билета:

Не съм съгласна с неговата аргументация за това, че не е имало място за евентуално завръщане на решението по законосъобразност. Внасянето на жалби не спира изпълнението на наредбата. Това е възможно само ако бъде изрично поискано от жалбоподателя и в седемдневен срок Административният съд постанови определение, с което да спре изпълнението на наредбата. При липса на такова изрично спиране на изпълнението, наредбата ще влезе в сила от 1-ви юни, респективно – и увеличаването на цената.

Подкрепа за обжалването изрази и председателят на градската организация на АБВ и общински съветник от коалиция "Сердика" Тодор Цанев:

Бихме подкрепили всяко едно такова легитимно средство и действие, което би довело до преразглеждане на тарифната политика, вкл. и по съдебен път. Ние вече показахме подобна готовност за взаимодействие и сме съвносители на доклад, заедно с колегите от всички политически сили, с изключение на управляващите от ГЕРБ, който доклад цели формирането на комисия за пълна мащабна проверка в общинските дружества, вкл. и в Центъра за градска мобилност.

В звуковия файл можете да чуете интервютата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна