Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Радикалната реторика на някои политици е печеливша стратегия

Снимка: БГНЕС

Радикалната реторика е по-печеливша, заяви в предаването „Преди всички“ политологът Стойчо Стойчев в коментар на скандала, който предизвика съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов с писмото си до Елена Хамбарджиева от Ню Йорк. В него той нарича българите зад граница “безродници“, а по повод острата им реакция около промените в изборното законодателство ги предупреждава с думите “не ни се мотайте в краката“.

Крайно десните и по-радикални партии печелят от по-радикална реторика. Ясно е, че ако ПФ има по-умерена реторика и се цели към по-умерени избиратели, по-трудно би могъл да ги достигне, защото те са склонни да гласуват за по-центристки и либерални партии. Затова като че ли радикалната реторика е печеливша стратегия, коментира Стойчо Стойчев.

Според него има доста възможности спорните текстове в Изборния кодекс да бъдат коригирани. Има възможност за президентско вето, като и за сезиране на Конституционния съд. Омбудсманът също може да се намеси, защото има ограничаване на граждански права.

Аз не мисля, че премиерът ще инициира преразглеждане на текстовете на този етап в Народното събрание, по-скоро тези разговори биха довели до консолидиране на позиция при евентуално връщане на закона от президента за второ разглеждане в парламента, смята политологът.

Стойчев твърди, че е възможно президентът да наложи вето на някои от текстовете.

Според политолога патриотичните организации бранят текстовете от Изборния кодекс за ограничаване разкиването на секции в чужбина, от една страна, за да си правят ПР, а от друга – изпълнение на предизборни обещания.

Цялото интервю със Стойчо Стойчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна