Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Европа и европейските културни ценности

БНР Новини
Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, в студиото на предаването "Европейски паралели, за музея, за галерията"
Снимка: Божидар Любенов

На 9 май 1945 година, с подписване на капитулацията на Германия, се слага край на Втората световна война. В нея взимат участие 61 страни, а военните действия се водят на територията на 40 държави. На 8 май Чърчил, президентът Труман и Сталин обявяват края на войната в Европа. А вечерта на 8 срещу 9 май, в Берлин е подписан окончателният акт на капитулация от представители на Немското главно командване, в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски.
На 9 май отбелязваме и още един празник – Денят на Европа. През 1985 година, на среща на ръководителите на страните от Европейския съюз,  9 май е определен за Ден на Европа - като символ на стремежа на европейските народи към мир, просперитет и единство на Стария континент. На този ден през  1950 г. е поставено началото на европейското обединение, с декларацията на френския министър на външните работи Робер Шуман. Той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която има за цел обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички в проекта. В инициативата се включват Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург. Това е структурата, която служи за основа на създадения по-късно Европейски съюз.
Отбелязването на Деня на Европа в европейските държави с празнични прояви, е още една възможност да се вдъхне увереност на гражданите на Стария континент, че могат да живеят с усещането за стабилността на европейския проект и да се чувстват обединени европейци. Но така ли е наистина, случва ли се това в „живия“ живот?
В това предаване разговаряме за европейските културни ценности и европейското културно наследство с Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна