Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникален интерактивен мапинг на НДК открива Салона на изкуствата 2016

С уникален интерактивен проект ще бъде открито тазгодишното издание на фестивала “Салон на изкуствата” на 11 май. Впечатляващият триизмерен проект, по идея на визуалния артист Полина Герасимова, ще бъде прожектиран върху фасадата на НДК. В основата на проекта е 3D мапинг – технология, която може да превърне всяка повърхност в истински спектакъл. 


Началото на мащабното събитие е точно в 21 часа, като всеки от присъстващите ще може сам да създава музика на живо с първия в историята електронен музикален инструмент - теремин. Освен всичко останало, зрителите ще могат и да сменят визуализациите, които ще се прожектират в реално време.

Музикалният инструмент теремин е измислен от физика Леон Теремин преди около 90 години и с него може да се свири без дори да бъде докосван. Инструментът работи на принципа на електромагнитните вълни, излъчвани от човешкото тяло, и разполага с две антени. Дясната ръка се движи от и към вертикалната антена, променяйки тона на инструмента, докато лявата ръка се движи от и към хоризонталната антена, с което се контролира силата на звука.

Единственият човек в България, за когото е известно, че свири на теремин, е само един – Димо Стоянов от група П.И.Ф.

Всяка една негова нота ще се отразява като интерактив върху мапинга, който се прожектира на сградата. След като приключи това всеки един, който присъства на събитието, ще може да пробва сам да свири на теремина, а на малко импровизирано пултче ще може да прави бийт на живо, който също ще се отразява върху фасадата на НДК, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Полина Герасимова.

Тя сподели, че интерактивният проект не е само нейно дело, а е съвместен продукт с Димо от П.И.Ф. Всичко, което е звук в проекта, е създадено от него.

Още за уникалния проект може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна