Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативната прокуратура във Варна разпореди проверка на усвояването на европейски пари

Снимка: http://www.prb.bg

Административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Ружа Големанова е разпоредила извънпланова общонадзорна проверка за отпускането, изразходването и отчитането на средства по европейски проекти.

Конкретният повод за проверкатаса излъчените репортажи за нереализиран проект за изграждане на стадион в Шабла със средства на Европейската програма за развитие на селските райони.

Големанова е разпоредила извънпланова проверка по надзора за законност на работата на контролните органи в Апелативния регион, които следят за законосъобразното отпускане, разходване и отчитане на средства по европейските програми. Става дума за шестте области, които обхваща Апелативния регион - Варна, Добрич, Търговище, Разград, Шабла и Силистра.

В излъчените репортажи и разследвания в медиите, станали повод за проверката, се съдържат данни за престъпления по служба, присвоявания и злоупотреба със служебно положение. Крайният срок за извършване на проверката е 30-ти юни, а изпълнението е възложено на шестте окръжни прокуратури на територията на Апелативния регион.

Обобщаването на резултатите от проверките ще бъде направено от Апелативната прокуратура в морската столица, а при установяване на данни за извършени престъпления от общ характер, ще бъдат образувани досъдебни производства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени