Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григорий Вазов: Истинският списък на българи с офшорни фирми е с над 1000 имена

Григорий Вазов
Снимка: БГНЕС

Не видях новина в целия списък на българи и техните компании в "Панамските документи".

Това е известно, това не е новина за финансовия свят на България, за финансовите експерти, за финансовите консултанти, за хората, които се занимават с бизнес. В целия този списък не видях някаква новина, не видях нещо особено.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов.

Аз обичам да казвам на моите студенти, че офшорните зони са т.нар. "финансови клапани". След като светът ги е създал, след като функционират… Даже списъкът със сто имена, мисля, че е твърде малък. Списъкът в България, ако се види истинският списък, той е с над хиляда и повече имена, убеден съм в това! Проблемът е друг! Имената, които споменахте, са хора, които се занимават със сериозен бизнес и, занимавайки се със сериозен бизнес, е необходимо да имат такива т.нар."офшорни фирми", чрез които да осъществяват определени сделки. Проблемът е друг! Проблемът е, когато в този списък се види някой политик и то политик, станал или създал офшорна фирма по време на политическия си живот, а не преди това.

Добрите, умните политици, майсторите във финансовите операции, бъдете сигурни, няма да ги откриете, заяви Вазов. Според него по-неопитните политици може и да са се регистрирали като управители на офшорните си дружества, но по-опитните са назначили други хора.

Дори и 3000 и учени да поискат да бъдат ликвидирани офшорните зони, това няма да стане, защото срещу тях стоят 300 000 огромни компании, които нямат интерес, обобщи ученият.

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Григорий Вазов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна