Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Анелия Буева: През 2015-та са подпомогнати най-много деца за лечение в чужбина

Снимка: cfld-bg.com

Доклад, изготвен миналата година, за работата на Фонда за лечение на деца , е станал основно оперативно основание за арестите и разследването във Фонда. Документът показва нерационално харчене на пари за наеми и преводачи, неправомерни командировки на служители и консултанти на институцията, както и пропуски в провеждането на обществени поръчки и липса на адекватен финансов контрол. Това вчера съобщи в свое разследване "Нова телевизия", пред която здравният министър Петър Москов заяви, че документът ясно показвал недостатъчно рационално харчене на парите, което попречило да се насочат средства за лечение на повече деца.

Одитният доклад никога не е ставал достояние на Обществения съвет, въпреки, че той е искан многократно, каза в предаването „Преди всички“ доц. Анелия Буева - член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Тя обаче заяви, че броят на децата, които са подпомогнати финансово от Фонда за лечение на деца през 2015 година е най-големият от съществуването на Фонда до момента - 1390.

Тя подчерта, че решението за заминаването на български специалисти в чужбина винаги се е взимало от Обществения съвет:

Това са били случаи, в които началник клиниките по съответните специалности отиват в чужбина, когато тук не можем да се справим. Началник клиниките или изпращащите детето предлагат при възможност детето да се придружи от съответния специалист, защото това е положително за българската медицина, колегите се квалифицират. Детето, което съответния специалист е следил, вижда на практика какво още може да се направи за него и как става това.

Във връзка с една от критиките към бившия директор на Фонда Павел Александров, че неправомерно е разписвал формуляра S2, доц. Буева заяви, че това е въпрос, повдиган отдавна. По думите й, ако от Министерството на здравеопазването са имали желание, са могли да наредят отдавна това, което се прави сега - формулярът да се подписва от министъра.

Доц. Буева каза още, че вероятно на 18-ти май ще е следващото заседание на Фонда за лечение на деца.

Цялото интервю с доц. Анелия Буева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна