Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: В БСП надделя всеядната линия

Според Кольо Колев, срещу кандидат като Ивайло Калфин Плевнелиев няма шанс

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Нелепо е винаги да се търси международен контекст, но мисля, че има такъв и той е доста тревожен. България винаги е била терен на кръстосване на турски и на руски интереси, а международният контекст ще се оглежда в политическата ни реалност все повече. Това гласи мнението на социолога Първан Симеонов, който се включи в анализа. За него с оттеглянето на АБВ мнозинството остава стабилно и даже изчиства публичния си образ, препотвърждава се дясноцентристкия облик на това мнозинство.

При АБВ се наблюдават две линии – едната е пролява, а другата – намигване към пронационалистическия лагер, продължи тезата си Симеонов, според когото управленската формула не е сериозно разклатена и ако има форма на преформатиране – то няма да е през тази година:

Не съм убеден, че на Ивайло Калфин много му се нрави случващото се, както и че в АБВ има сериозно вътрешно сцепление. Не знам дали не правят лека импровизация.

Първан Симеонов разтълкува факта, че Бойко Борисов е реагирал спокойно на случващото се като знак, че е бил наясно.

В конгреса на БСП надделя по-всеядната линия, която търси центъра, партньорства и лявото като мрежа, което прави ситуацията за Борисов по-трудна, допълни социологът:

Представете си какво щеше да бъде при един нишов, ляв, много капсулиран кандидат от типа на Янаки Стоилов и при общ кандидат на левицата, когато и БСП ще звучи по-ярко?

Кольо КолевМеко казано е смешно зад политическите промени у нас от последните дни да се привижда дългата ръка на Пекин, Москва и т.н. Това е несериозно. Става дума за много по-обикновена игра – започва президентската кампания, АБВ има намерение да лансира Ивайло Калфин, а без подкрепата на БСП това едва ли е възможно. Ясно е, че те обръщат курса наляво. Това бе позицията на социолога Кольо Колев, изразена в предаването „Нещо повече“.

Президентските избори ще покажат настроенията и разположението на силите и след това ще се ходи на предсрочни парламентарни избори, смята той. По думите му, с излизането на АБВ управляващото мнозинство става доста крехко:

Предстои тежък момент с решаването на президентското вето. От Патриотичния фронт си дават ясна сметка, че президентът си прави евтин пи ар на техен гръб и това ги вбесява. Остатъчното парламентарно мнозинство е доста крехко и може лесно да бъде торпилирано, но това няма да се случи преди президентските избори.

Срещу кандидат от типа на Калфин Плевнелиев няма никакъв шанс, а загуба на президентските избори трасира пътя към предсрочни парламентарни избори, убеден е социологът.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна