Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерия Велева: Изборът на Корнелия Нинова катализира процесите в държавата

Важният въпрос е как ще бъде реализирана бъдещата голяма коалиция ГЕРБ-БСП, смята Иван Гарелов

След президентските избори ще се прави голяма коалиция, но без диктат на една партия. ГЕРБ ще запази първенството си, но няма да излъчва сила.Тази прогноза направи в предаването "Нещо повече" журналистът Валерия Велева:

Рубиконът е преминат. Президентските избори ще бъдат билото, от което ще започне сривът на ГЕРБ, ако партията не ги спечели.

Левите ще постигнат консенсус около националноотговорна фигура с патриотичен профил, смята още Валерия Велева:

Изборът на Корнелия Нинова катализира процесите в държавата. Ако Михаил Миков беше останал за лидер на БСП, тази партия щеше да продължи да крета след събитията и да стои в разкрачена позиция. "Бутоните", с които "влезе" Нинова в политическото пространство, ще дадат на партията импулс да бъде силна опозиционна сила. Процесите в БСП са много драматични, катастрофални.

В критична ситуация сме, в началото на политическа криза сме и пред предсрочни избори. Въпросът е дали ще бъдат заедно с президентските или веднага след тях, обобщи Велева:

В момента е времето на големите държавници. Време за намиране на особено точка на политически консенсус, за да не се срути държавата надолу. Но виждайки слабия политически капацитет на управляващата коалиция, мисля, че каруцата върви стремглаво надолу.

Иван ГареловБългария върви към значителна промяна и формулата на властта ще бъде сменена, съгласи се и журналистът Иван Гарелов и заяви няколко извода от сегашната ситуация  – предсрочни избори ще има, формулата на управление ще бъде променена, защото сегашната е вече изчерпана, ще има и сближаване между АБВ и БСП. Най-вероятните трима играчи на президентските избори ще бъдат двама от десницата и един от обединената левица. Очертава се силен ляв кандидат, подчерта Гарелов.

Според него основният въпрос е при какви обстоятелства ще бъде реализирана бъдещата голяма коалиция между БСП и ГЕРБ.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна