Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Христосков: Фактът, че Дончев е вицепремиер, е полезен за социалната сфера

Снимка: БГНЕС

Желая успех на Томислав Дончев. Това е един добър избор – има много добри връзки, международни, широко скроен човек е. Фактът, че е вицепремиер, също е полезен за цялата социална сфера. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" бившият социален министър Йордан Христосков, според когото Дончев е запознат с голяма част от въпросите, които предшественикът му е трябвало да разрешава:

На първо място, трябва с министър Москов да довършат работата по експертизата за работоспособността, трайната неработоспособност, за да може наистина да имаме една обективна оценка за хората, които са с увреждания, и най-вече да им се намери работа, тъй като това е по-важното, отколкото да получават помощи и пенсии.

Христосков припомни, че Калфин също е бил посрещнат с противоречиви оценки, но е бил успешен на поста и препоръча:

Трябва да продължи политиката на обективна оценка за получаване на различните видове социални помощи, т.е. те да бъдат насочени към действително нуждаещите се и формата, под която се предоставят тези помощи, да ни е съвсем ясно, че отива при тези хора – при децата, при майките. Тук бяха направени някои стъпки от предишния министър.

В областта на социалното осигуряване трябва да бъде малко по-настойчив пред финансовия министър, да не позволява да се изземва цялата, всичките промени, които настъпват във втория и в третия стълб на пенсионната система, защото ние винаги сме разглеждали социалното осигуряване като единна система от трите стълба, а не да ги разделяме. 

Новият министър ще трябва да обърне и сериозно внимание на ресорната европейска програма, препоръча предшественикът му. 
Интервюто на Снежана Иванова с Йордан Христосков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени