Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пастор Иводор Ковачев: Благодат е да дариш "незаслужено" разбиране и любов

Снимка: Булфото

Хората, отритнати от обществото, обичайно не са само физически отритнати, но и от умовете на другите. Това е естествен процес, забравата за тези отритнати от обществото е мотивирана от страх. Това каза в интервю за "Преди всички" пастор Иводор Ковачев, който работи с лишени от свобода в Централния софийски затвор и затвора в Казичене. Той е прототип на един от героите в нашумелия роман по действителен случай "Али Безсмъртния".

Не са много хората, единици са тези, които са готови да платят цената – да повярват, че даден човек има право на втори шанс, казва пастор Ковачев:

Не се нуждая от тълпи, които да повярват заедно с мен. Необходими са ми хора на пръстите на едната или на двете ръце, които да са готови да повярват, че единици от тях с течение на годините ще поемат по различен път.

Според Ковачев истински насърчаващо е да търсиш хора, които да ти помагат, от самата среда на онези, на които ти искаш да помогнеш:

Това е истинското приключение и удовлетворение от добре свършената работа. Чудо е да се види как някой, който дълго време е свикнал да наранява и да ощетява други хора, сега е склонен да помогне ида тръгне по пътя на вярата.

Когато работиш с хора промяната е двустранна, убеден е Иводор Ковачев:

Продължаваш да мислиш, че ти си катализатор за промяна в нечий друг живот, но докато го правиш, нещо се променя и в теб.

Иводор Ковачев сподели още, че преди време е имал вътрешни задръжки и съпротива срещу това да знае какво точно престъпление е извършил човекът, на когото помага, докато сега го приема просто като християнин:

Опитвам се да разбера термина "благодат" и да го приложа на практика, а благодат означава да дадеш някому "незаслужено" разбиране и любов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна