Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се класира на финалния кръг в Конкурса за песен на Евровизия

Песента на Поли Генова е сред първите 10 класирани на втория полуфинал на Песенния конкурс на Евровизия. Изпълнението й предизвика бурни овации в препълнената зала "Ericsson Globe" в шведската столица Стокхолм. Това е голям успех за България, тъй като едва за втори път страната ни успява да се класира на финала от 2005 г.насам, откакто участваме в този най-голям музикален форум в Европа. 

Българският представител успя да пребори снощи страни като Швейцария, Ирландия - страната с най-много победи на този конкурс, скандинавските Дания и Норвегия, които бяха победители през последните няколко години и такъв крах не са преживявали на Песенния конкурс на Евровизия. Не се класираха също песните на Беларус и балканските държави Словения, Албания и Бившата Югославска република Македония, чиято представителка единствена не пя на английски език. Прецедент тази година е огромният брой песни на английски:  39 от общо 42.

На полуфиналите класиране не бе показано, за да не се влияе на крайния вот в събота вечерта по време на големия финал. Резултатите от двата полуфинала ще станат ясни в ранните часове на неделя. Останалите класирали се на финала са:  Латвия, Полша, Израел, Сърбия, Литва, Австралия, Украйна, Грузия и Белгия.

Утре вечерта от 22 ч. българско време ще се състезават 26-те песни, класирали се на финала, като възможност за гласуване ще имат вече всички 42 страни, участващи в конкурса тази година. Така вече за песента "If Love Was A Crime" на Поли Генова могат да гласуват и българите в Гърция, Кипърската гръцка част и Испания, които по регламент нямаше как да участват в телевота снощи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна