Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василианна Мерхеб: Архимандрит Дионисий служи на интереси извън църквата

Благодатният огън

След като архимандрит Дионисий твърди, че определени политически кръгове имали интерес от омаскаряването на неговото име, значи заниманията му са в служба на интереси и сили извън църквата.

Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" дипломантката по богословие Василианна Мерхеб, която се занимава и с политически науки. 

Снимка
Тя коментира притесненията сред много от православните християни около зарята и богослужението в храм-паметник „Св. Александър Невски“ на Великден и протестните действия срещу духовника заради противоречиви негови църковни практики:

Свещениците в този храм все още са поставени на много сериозно изпитание - тези свещенослужители на Бога ли служат, или на човешки приумици.

Архимандрит Дионисий трябва да претърпи санкцията, която повелява църковния закон, смята Мерхеб, според която, се злоупотребява с аналогиите за религиозни обреди по време на Страстната седмица в Йерусалим. 

Дори имахме проблем да обясним какво точно имаме предвид, защото подобни практики са непознати там, свидетелства младата жена.

Тя се е допитала по спорните въпроси до архимандрит Евсевий Дангалас от Йерусалим и любезно предостави звуков откъс от своето телефонно интервю, направено с него веднага след нейното завръщане от Иерусалим, когато разбира за смущаващите елементи в богослужението в храм-паметник "Александър Невски" в нощта на Великден.

Дионисий е практикувал някакви мистерии, които се свързват с еретически практики, обясни още Василианна Мерхеб и продължи, че става дума най-вече за Велика събота, когато той е извадил свещениците да служат в центъра на храма, което е напълно извън типика на Иерусалимската традиция, а Българската Православна Църква спазва тези традиции. Дионисий заимства стари и отречени практики. 

Василиевата литургия може да се служи само и единствено в Олтара, подчерта още специалистът.

Миряните са били въведени в съучастие в някакво измислено богослужение, допълни Василианна Мерхеб по повод спорното раздаване на „тялото Христово“ в ръцете на хората.

Гледах запис в интернет на опелото Христово на Разпети петък, за когато се твърди, че плащеницата е била изнесена от гвардейци, обикаляли църквата, а церемонията е била съпътствана от изпълнение на Траурния марш на Шопен, разказа още Василианна Мерхеб:

Това е най-съкровеният, най-тъжният, най-личният момент, който не би могъл да бъде съпътстван от никакъв външен шум, защото цялата земя е потресена от това, което сме извършили.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна