Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Станков: Трябва да се приеме Закон за защита на българския фолклор, който да се превърне в държавна политика

БНР Новини
Снимка: личен архив

Хореографът Христо Станков, директор и създател на Български арт и фолклорен център „Нестия” гостува в предаването „Кой кой е“.

Той има зад гърба си хиляди концерти и десетилетия прославя с формацията българския фолклор из целия свят. Неговата родолюбива дейност не свършва с танцовите изяви из България, защото Христо Станков участва годишно в 45 фолклорни фестивала, като целта на „Нестия“ е да съхрани и да популяризира уникалния и самобитен български фолклор.

Христо Станков е съорганизатор на „Най-дългото хоро“ у нас. Творческият му път започва на 6 години в един от популярните детски ансамбли – „Росна китка”. Дълги години е солист на ансамбъла. Завършва хореографското училище в София, а след това Благоевградския университет със специалност „Хореографска педагогика”. Танцува в известния ансамбъл „Тракия”. В предаването разказва за първото си участие във филма „Тракийска сватба“ и първия си голям концерт в зала България, откъдето тръгва професионалната му кариера.Снимка

„Да запалим и съхраним огъня български“ - това е каузата, която прочутият хореограф Христо Станков широко пропагандира. Той вярва, че именно чрез родното изкуство и фолклор може да се запази българския дух и да се изгради привлекателен и атрактивен образ на България пред света.

Талантлив и деен творец, Христо Станков през 1991 г. създава фолклорен център „Нестия”, а през 2003 г. е инициатор за сформирането на българска фолклорна асоциация. От 2001 г. работи с известния народен певец Илия Луков и организират първо „Най-голямото хоро“, а впоследствие и „Най-масовия танц в света” през 2006 г. Христо Станков никога няма да забрави как 18 000 българи се хващат на хорото пред храм паметник Александър Невски – поставяйки не само национален, но и световен рекорд. Снимка

За да възроди интересът към българския фолклор, преди няколко години Христо Станков създава националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български”. Употребата на думата „огън” не е случайна, защото дори името на арт център „Нестия” идва от старотракийската дума за огън. Христо Станков твърди, че огънят е в душата и е вътре в нас. Задача на „Нестия“ е да пали огъня в децата, в младежите, дори и в по-възрастните, да поддържа обичта към най-българското, към родния фолклор.

„Нестия” организира 45 фестивала с над 15 000 участници. Фестивалите са целогодишни – започва се с цикъла „Зимна приказка”, следван от „Пролетните фестивали”, и най-големите „Летните фестивали”. Най-грандиозни са фестивалите в Слънчев бряг. Дали те могат да преборят алкохолния туризъм можете да разберете от интервюто.

Хореографът Христо Станков, който повече от 25 години с арт и фолклорен център „Нестия“ обикаля страната и света, заразявайки малко и голямо с красотата на народния фолклор. Животът му е колоритен, изпълнен с много емоции и възходи, като хореографът умее да заразява публиката и хората със своя позитивизъм и българщина. Влюбен в родината, в българските традиции, той постоянно е на път, но винаги се връща в София. Категоричен е, че шоплъкът е колоритен регион не само като ритми и танци, но който веднъж се докосне до него – се влючва завинаги.

Приятно слушане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени