Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има готов проект за велодвижението около столичния булевард "Витоша"


Има одобрен проект с разработен технически анализ, съгласуван със СДВР, за съвместяване на автомобилното и велосипедното движение в централната градска част около булевард „Витоша“. Това обяви в предаването „Хоризонт до обед“ Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в Столичната община.

Ще се обособят велоалеи по улици, успоредни на бул. „Витоша“, който бе обявен за изцяло пешеходна зона със забрана по него да се движат велосипедисти, обясни Йорданова и допълни, че скоростта на движение по новите велоалеи ще се ограничи до 30 км в час. В пешеходната зона на "Витоша" не се планира алтернативно велотрасе, стана ясно още от думите й.

След програмата на Столичната община за развитие на велосипедния транспорт в столицата за периода 2012-2015 г., разработена съвместно с „Велоеволюция“, имаме разбирането за краткосрочна програма по следващия тригодишен период. След среща с НПО сектора е изпратено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова за сформиране на работна група за разработването на такава програма, уточни Йорданова. Тя отрече в концепцията на Столичната община велосипедът да е по-близо до автомобила, отколкото до пешеходеца.

Работим за достъпно пространство за всички. Насърчаваме велопридвижването, защото то ни гарантира все по-зелен град, декларира председателят на транспортната комисия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна